Roman Houska dostal před smrtí výhrůžnou SMS, řekla u soudu Vaňhová

22. říjen 2014

Ústecký soud vyslýchá svědky v případu vraždy podnikatele a bývalého vlivného člena ČSSD Romana Housky z Chomutova. Bývalá hejtmanka Ústeckého kraje a partnerka zavražděného Housky Jana Vaňhová před soudem vypověděla, že její partner dostával před svou vraždou výhrůžky.

Jana Vaňhová dnes u soudu řekla, že výhrůžky dostával Houska v létě, hlavně v období sestavování kandidátky pro volby do Poslanecké sněmovny. Jednou mu někdo v SMS prý vyhrožoval, že mu ustřelí hlavu. Popsala i jinou příhodu.

„Pan Prokeš z Teplic nám při jednání řekl, že mluvil s panem Bendou a ten mu prý řekl, že má za úkol dostat pana Housku z politiky, z ČSSD pryč. Načež pan Houska odpověděl, že by ho museli jedině zastřelit.“

Petr Benda už v té době byl místopředsedou strany NS-LEV21, předtím byl krajským šéfem ČSSD. Popřel, že by Houskovi vyhrožoval nebo ho chtěl odstranit z politiky.

Vaňhová dnes také vypověděla, že před vraždou viděla několikrát v okolí jejich domu neznámého muže. Dotyčný měl na hlavě vždy kapuci a nekomunikoval.

Z vraždy podnikatele se u soudu zpovídá 37letý bývalý voják. Ten stále trvá na tom, že se s Houskou setkal před jeho domem náhodou a střílet začal po vzájemné potyčce.

Advokáti poškozených ovšem tvrdí, že Houskova smrt je dílem nájemného vraha. Verzi obžalovaného včera u soudu vyvraceli také znalci z lékařských oborů.

Dnes u soudu vypovídají také experti na balistiku. Expertiza stoprocentně nepotvrdila, že Houska byl zastřelen zbraní obžalovaného.

Rozsudek nad údajným vrahem bude zřejmě v pátek, hrozí mu až dvacet let vězení.

autoři: hau , Jan Beneš
Spustit audio