Rok 2016 přináší velké změny v systému spoření peněz

Změnou je např. to, že lidé, kteří si spoří na důchod, nemusejí čekat, až budou mít nárok na státní důchod, ale mohou si naspořené peníze vybrat už ve věku 60 let. Po třech letech se mění podmínky spoření v tzv. třetím pilíři.

V podstatě jde o návrat ke starému systému penzijního spoření, které jsme znali do roku 2012. Od roku 2013 platilo, že se lidé ke svým našetřeným penězům dostali až v době, kdy získali nárok na výplatu státního důchodu. Nyní si budou moci zvolit už od svých 60 let výplatu způsobem penze, nebo jednorázového vyrovnání.

Jestliže si zvolíte výplatu svých peněz prostřednictvím alespoň desetileté penze, budete ušetřeni zdanění výnosů, které je jinak ve výši 15 procent.

Další novinkou je penzijní spoření pro děti. Rodiče mohou založit penzijní spoření i ročnímu dítěti, které bude mít možnost vybrat si po dosažení 18 let až třetinu naspořených prostředků, samozřejmě bez příspěvku zaměstnavatele a státních příspěvků, a ve spoření dál pokračovat.

„Jestli se to vyplatí, to je otázka,“ říká finanční poradce ing. Vladimír Čapek. „Jde o dlouhodobý proces. V čase, než účastník dovrší 60 let, se rozmělní ty státní příspěvky, které dělají měsíčně maximálně 230 Kč.“

U stavebního spoření žádné velké změny nenastaly. „Zde jsou změny pro klienty spořitelen, které snižují úrokovou míru,“ vysvětluje finanční poradkyně ing. Ivonna Čapková. „Nově zakládané smlouvy jsou už s úroky od 0,5 až do 1%. Někdy jsou i staré smlouvy překlasifikovány na nižší úrok, tak jak to současné všeobecné obchodní podmínky povolují.“

Poslechněte si víc ze záznamu. Pohodový poslech vám přejí Iveta Kalátová a Český rozhlas Sever.

autor: Iveta Kalátová
Spustit audio