Roboti jako lidé

28. srpen 2005

Je nutné, aby roboti vypadali jako lidé? Profesor Hiroši Išiguru z Ósacké univerzity věří, že ano. "Vnější vzhled je velmi významný," říká. "Lidský vzhled robota dává člověku pocit, že je někdo přítomen." (Planetárium 35/2005)

Hiroši Išiguru je vědec s dlouholetou praxí v konstruování nejrůznějších robotů, poslední dobou se však specializuje právě na ty "lidské". Před časem vyvinul model, který napodoboval pětiletou dívenku. Ta mohla hýbat hlavou v devíti směrech a uměla gestikulovat paží. Její mnohem dokonalejší následovnicí se nedávno stal model nazvaný Repliee Q1, označovaný za robota, který se navenek dosud nejvíc podobá člověku. Japonsky vyhlížející žena má místo kůže silikonový povrch a Išiguru si při její konstrukci pomohl počítačem, do něhož naprogramoval skutečné lidské pohyby. Repliee Q1 může zatím jen sedět. V jejich útrobách se skrývá množství čidel a také jednatřicet naprogramovaných pohybovacích jednotek, poháněných stlačeným vzduchem, které zajišťují plynulost pohybů. Ženský android může hýbat očními víčky a dokonce se zdá, že se mu nadýmá hruď, jako by dýchal. Umí také reagovat na dotek.
Zajímavé jsou podle Išigura reakce lidí, kteří s Repliee Q1 přijdou do styku. Zapomínají prý, že jde o androida a chovají se k ní jako k člověku. Jak říká, podvědomí se ošálit nedá. Můžeme stokrát vědět, že stvoření před námi je umělé a přesto na něj reagujeme, jako by bylo opravdovou ženou. Hiroši Išiguru je přesvědčen, že i za současného stavu techniky a vědění je možné postavit androida, který by se úspěšně vydával za člověka - i když třeba jen chvilku, pět nebo deset sekund. V případě vhodné souhry okolností by však mohl takový android zůstat nepoznán i po dobu podstatně delší. Pokusy s roboty lidského vzezření posilují v ósackém profesoru Išigurovi přesvědčení, že jednoho dne skutečně roboty od lidí nerozeznáme. Pokud k tomu opravdu dojde, je značně obtížné předpokládat, jak se s tím lidstvo vypořádá. Hiroši Išiguru ten problém neřeší. Ani jeho androida se na to zatím zeptat nemůžete - i když vypadá tak lidsky.

Frederik Velinský

Pramen:
Zpráva ČTK z 27. července 2005.

Pravidelná rubrika Napínavé bádání se vysílá obvykle v rámci každého druhého Planetária v měsíci.
Starší texty, uveřejněné v této pravidelné rubrice najdete V ARCHIVU PŘÍSPĚVKŮ.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.