Říjen 1918 na severu Čech

26. říjen 2018 10:00

Nadšení i zklamání, naděje i obavy. Tyto pocity se mísily na severu Čech po 28. říjnu 1918 po vyhlášení československé samostatnosti. Zatímco ve vnitrozemí se oslavovalo, v německy mluvícím pohraničí byla situace odlišná. Pokusí se ji přiblížit historikové Robert Kvaček, Michal Pehr, Petr Karlíček a Václav Houfek.

První zprávy o vzniku republiky přinesli například do Podkrušnohoří vesměs obchodníci, vracející se v pondělí 28. října 1918 odpoledne nebo večer z Lounska, Rakovnicka a Slánska z trhů a z nákupů.

Zprávy v německých novinách, které vycházely třeba v Žatci, Teplicích nebo Ústí nad Labem, byly jen kusé, a informace, přicházející telefonem nebo telegrafem, nejasné.

Většina obyčejných českých Němců v pohraničí vyhlášení československého státu brala jako záležitost „těch Čechů“, která se jich vlastně ani nedotýká. Lidé byli také unaveni čtyři roky trvající válkou; docházely zprávy z front o těžce raněných nebo padlých, panoval všeobecný hlad a novým fenoménem byla závažná nemoc.

Fotografie z roku 1918, nemocnice v Camp Funston v Kansasu s pacienty, kteří onemocněli španělskou chřipkou

„Strašlivě řádí epidemie španělské chřipky, které padají téměř denně v oběť lidské životy. Chudina strádá nejvíc, neboť nemá dostatek topiva ani potravin, aby posílila zničený tělesný organismus,“ psal 19. října 1918 týdeník Lounské rozhledy.

Koupit si něco k jídlu bylo téměř nemožné. Kilogram vepřového, který v létě 1914 stál 200 rakouských korun, přišel v létě 1918 na 5000 korun. A mouka, která se na začátku války prodávala za 42 korun za kilogram, stála na podzim roku 1918 už 2000 korun.

Logo

Zatímco se Češi v česky mluvících městech a vesnicích na severu Čech (především na Litoměřicku a Lounsku) ze vzniku republiky radovali, situace v německy mluvícím pohraničí byla složitější.

Německé noviny už den po vyhlášení Československa psaly, že například zásilky zboží do Vídně není dobré posílat přes Prahu, kde „vzbouřenci“ německou poštu zabavují.

A 29. října 1918 se němečtí poslanci z Čech usnesli vydělit ze severního pohraničí Čech provincii Deutschböhmen (Německé Čechy) s centrem v Liberci a začlenit ji do Rakouska.

Ve větších severočeských městech byla tato skutečnost přijata s nadšením. „Pět hromových výstřelů z moždířů a slavnostní vyzvánění zvonů zdejších křesťanských kostelů oznámilo svobodu a samostatnost Německých Čech,“ psaly 30. října 1918 žatecké noviny Saazer Anzeiger.

Jak vnímali vyhlášení samostatného Československa čeští Němci na severu Čech? Proč musela nakonec obsadit severní Čechy armáda? A jak to poznamenalo vztahy Čechů a Němců?Poslouchejte…

autor: David Hertl
Spustit audio