Řezy s polevou

Citronová poleva je příjemným doplňkem sladkého těsta.

Ingredience
  • 6 vajec
  • 200 g cukru moučky
  • 200 g másla
  • 200 g hrubé mouky a 1 lžíce hladké mouky
  • na polevu: 200-250 g cukru moučky, 5-6 lžic citronové šťávy
  • případně 2 lžíce kakaa – pak nedáváme hladkou mouku

Postup:

  1. Utřeme máslo s cukrem a se žloutky do pěny.
  2. Přidáme prosátou mouku.
  3. Z bílků vyšleháme tuhý sníh a postupně ho zlehka zapracujeme do těsta.
  4. Těsto rozprostřeme na pečicí papír na menším plechu a ve středně předehřáté troubě upečeme. Necháme zcela zchladnout.
  5. Polevu umícháme z cukru moučky a citronové šťávy, rovnoměrně natřeme na moučník a dáme do chladu ztuhnout. Někdy se pod citronovou polevu dává ještě tenká vrstva hladké marmelády.
  6. Stejně dobře chutnají řezy z těsta dochuceného a obarveného kakaem.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí

Karin Lednická, spisovatelka

kostel_2100x1400.jpg

Šikmý kostel 3

Koupit

Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.