René Roubíček – světoznámý umělec a pedagog působící v Kamenickém Šenově

25. červen 2024

Byl považován za zázračné dítě. Sudičky mu nadělily extrémní malířský a hudební talent. René Roubíček, který se narodil v roce 1922 v Praze, nakonec proslul jako světově významný sklářský výtvarník a pedagog působící na severu Čech.

První úspěšnou výstavu měl už v 10 letech. Rektor malířské akademie, slavný Max Švabinský mu nabízel studium, ale válka vysoké školy zavřela. Roubíček nakonec vystudoval malbu a sklo na Uměleckoprůmyslové škole v Praze.

Světový věhlas získal už v roce 1958 na Expu v Bruselu. Jeho abstraktní plastika z barevných ručně tvarovaných bloků z litého skla získala hlavní cenu Grand Prix.

Bylo nebylo nebylo bylo: Sklo – René Roubíček, Don't Worry, Be Heppy - vracíme se do Evropy, 1989–2012

Roubíčkova díla byla ozdobou československých expozic i na dalších světových výstavách v Montrealu a Ósace. Známé jsou také jeho abstraktní Hlavy a figury a lehce erotické Dámské součástky z 80. let nebo porevoluční Antické sloupy z mléčných bílých trubek a barevného skla nebo světelné plastiky v luxusních hotelech a ambasádách.

Roubíčkova tvorba byla velmi rozmanitá – vyznačovala se jak rozměrnými monumenty a světelnými kompozicemi, tak komornějšími objekty.

René Roubíček učil na Odborné škole sklářské v Kamenickém Šenově a později byl vedoucím výtvarníkem skláren Borské sklo. Od roku 1969 se věnoval tvorbě jako svobodný umělec. Získal desítky prestižních cen. Je zastoupen ve veřejných nebo soukromých sbírkách po celém světě.

Poručník Bořka Šípka René Roubíček zemřel v roce 2018. Bylo mu 96 let. V Kamenickém Šenově je čestným občanem.

Spustit audio