Rekonstrukce synagogy v Žatci skončila. Druhá největší židovská památka v Česku má za sebou i slavnostní otevření

20. březen 2024 09:09

V Žatci na Lounsku je nově pro veřejnost otevřená opravená synagoga a přilehlý rabínský dům. Budovy, které po desetiletí chátraly, koupil před 12 lety v dražbě soukromník Daniel Černý z Chomutova. Za pomoci dotací na záchranu památek postupně oba objekty opravil a vybudoval v nich muzeum a výstavní prostor. 19. března pak Daniel Černý druhou největší židovskou památku v Česku slavnostně otevřel.

„Měl jsem doplacenou celou svou osobní hypotéku, tak jsem si říkal, že bych mohl zkusit udělat nějaký dobrý skutek. Synagogu jsem koupil za vyvolávací cenu – 3,8 milionu korun. Nelituji, že jsem to rozhodnutí udělal,“ shrnul při slavnostním otevření Daniel Černý.

Ministr kultury Martin Baxa z ODS byl v Žatci podruhé za čtyři měsíce. V listopadu předával zástupcům města certifikát zápisu na seznam světového dědictví UNESCO.

„Před tím loňským rokem jsem v žatci nikdy nebyl a najednou, když jsem se procházel tím rabínským domem, tak jsem měl dojem, že jsem jakoby vplul do té zdejší historie – že vidím, jak ti lidé žili. A myslím si, že to všechno si zaslouží velký respekt,“ uvedl Baxa.

„Když se podíváte na ty fotky z před rekonstrukce, tak uvidíte, že ten stav synagogy byl velmi neutěšený. Jsem ráda, že se to podařilo – ukazuje to na to, že když je vůle, vnitřní motivace a odvaha, tak se dá zvládnout zachránit i obrovská stavba,“ upozornila Lucie Radová z Národního památkového ústavu.

Synagoga Žatec

Počin majitele vyzdvihl i starosta Žatce Radim Laibl z hnutí ANO: „Mohu tady říct, že Dan Černý je blázen. Kéž by Žatec, Ústecký kraj a Česká republika měla víc takových bláznů.“

„Přiveď nás Hospodine zpátky k sobě a vrátíme se. Obnov naše dny jako kdysi,“ zakončil ceremoniál vrchní zemský rabín Karol Sidon.

Spustit audio