Řehtáč soudkovitý získal své jméno kvůli uvolněným semenům – v jádřinci řehtají, prozrazuje pomolog
Jadernička moravská, Řehtáč soudkovitý, Vilémovo nebo Panenské české... krásné názvy pro staré ovocné odrůdy, které se dnes vracejí do naší krajiny. Možná i vy máte na své zahrádce starý ovocný strom patřící mezi ně. O historii ovocnářství u nás si budeme povídat s předním odborníkem na pomologii Stanislavem Bočkem.
„Mezi nejchutnější staré ovocné odrůdy patří ribstonské jablko, kterému se na Valašsku říká – kvůli kožnaté slupce a krásné barvě červený – kožoušek,“ říká přední odborník na extenzivní ovocnictví u nás Stanislav Boček. Provozuje školku starých odrůd a tomuto odvětví se věnuje řadu let.
„Vynikající je i grávštynské, které má neuvěřitelně libou vůni nebo řehtáč soudkovitý – zajímavý název získal kvůli uvolněným semenům „řehtajícím“ v jádřinci, což se líbí zejména dětem. Každá odrůda chutná jinak a stejná odrůda chutná jinak každý rok,“ doplňuje Stanislav Boček.
Na Moravě najdeme i dnes řadu lokalit, kde se staré ovocné stromy vyskytují hojněji než jinde. Mezi ně patří například Tišnovsko, Židlochovicko nebo Lysicko. Přestože se v posledních letech mění složení zeleně v zahradách, kde začínají převažovat okrasné dřeviny, a ubývá velkých ovocných sadů, zájem o staré ovocné odrůdy roste. „Řada z nich má domácí názvy – panenské české, jadernička moravská, česká pochoutka… my si ale u nejstarších odrůd často nejsme jisti, zda jsou vůbec naše. Oblíbená odrůda Matčino je původně americká, Smiřické vzácné k nám zase přišlo ze Skotska,“ vysvětluje Boček.
Ovocný strom obecně se nedožívá tolika let jako třeba lípa, je potřeba ho přirozeně obměňovat. „Lidé věnovali pozornost ovocným stromům a jejich kultivaci od počátků zemědělství. Prvotním krokem byl už samotný výběr vhodného stromu, který měl třeba větší plody. Člověk začal kolem čistit vegetaci a dávat mu tak lepší podmínky. Už to byla taková základní péče. A tu potřebuje ovocný strom dodnes,“ uzavírá odborník na pomologii.
Jak objevil v Olešnici dosud neznámou odrůdu zvanou Vlkovo? Které jablko pozná podle vůně a jak dát stromu správný řez, aby nevypadal jako košíkářská vrba – o tom všem si v Apetýtu povídala se Stanislavem Bočkem Jarka Eliášová. Poslechněte si rozhovor!
Související
-
Ze sadu pole. Ovocnáři očekávají v nejbližších letech další úbytky sadů
Plochy ovocných sadů do dvou až tří let klesnou podle ovocnářů o více než pětinu. Takový vývoj očekává Ovocnářská unie České republiky.
-
Jak budou chutnat jablka budoucnosti? Odborník odhaluje, jak funguje šlechtění nových odrůd
Vypěstovat nové odrůdy trvá dlouhá desetiletí. Práci tak odborníkům usnadňují i moderní technologie.
-
Poradna Apetýtu: podpora diverzity při péči o sad
Poradna: S potulným sadařem Dominikem Grohmannem o podpoře diverzity při péči o sad.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.