Rastislav Michal – světově uznávaný malíř, grafik a ilustrátor, rodák z Teplic

10. leden 2024

V roce 1936 se v Teplicích narodil významný malíř, grafik a ilustrátor Rastislav Michal.

V mládí hrál v kostelech na varhany, po druhé světové válce vystupoval s Voskovcem a Werichem ve Švandově divadle ve hře Přišel na večeři, nakonec ale u něj zvítězila malba a kresba.

V Praze vystudoval Akademii výtvarných umění. Většinu svého profesního života tvořil v rozsáhlém ateliéru v pražské Pařížské ulici.

V začátcích své tvorby preferoval Michal klasickou linii moderní malby. Později se jeho styl dynamizoval.

Když v roce 1975 získal stipendium na roční studijní pobyt v Paříži, vrcholilo jeho expresivní období. Obrazy z 80. let jsou zase prodchnuty erotickým zaujetím a přírodními motivy. Celkově lze v jeho díle zřetelně vysledovat dominanci figury a portrétu.

Rastislav Michal vystavoval ve Francii, Norsku, Německu, Spojených státech, Belgii i Islandu. Jeho díla jsou k vidění například v české Národní galerii. Svými ilustracemi také obohatil přes 50 knižních titulů Dostojevského, Tolstého, Goetha, Puškina i dalších autorů.

Za své dílo obdržel mnoho cen a vyznamenání. Zemřel v roce 2022 v Praze. Už bezmála 30 let můžeme jeho tvorbu vidět ve stálé expozici Galerie Michal’s Collection v Husově ulici na Starém městě.

autor: Milan Knotek
Spustit audio