Rané brambory patří mezi základní potraviny a všichni je milujeme
Nastal čas raných brambor. Naše babičky se bez nich neobešly a připravovaly je různě. Vařené na loupačku, pečené v troubě s máslem, s kouskem slaniny, s kysanou smetanou nebo tvarohem.
Běžně bývaly hlavním jídlem a byly velice oblíbené. Ostatně stejně jako dnes. A jak s nimi správně nakládat?
Skladujte je na tmavém a chladném místě, ale vždy jenom pár dní. Při dlouhém skladování vodnatí a ztrácí svou typickou chuť.
Vařte je tak, že je vložíte přímo do vroucí vody a hned po uvaření vytáhnete. A nezapomeňte ani na vývar. Ten bude výborný jako základ zeleninových polévek.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
![jak_klara_obratila_na web.jpg jak_klara_obratila_na web.jpg](https://sever.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/e267b388c06a96c1b90c7443afcd1a84.jpg?itok=NWANcVy-)
![](https://sever.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/94949a2cda8b0e5970dc036a8b74667d.jpg?itok=bfzCOlUT)
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.