Rajská polévka

Když si dáte záležet, i chuť bude přímo rajská! A variací máte na výběr dost a dost.

Suroviny:
1 rajský protlak
2 lžíce másla
1 cibule
asi ¾ l vývaru nebo vody
1-2 lžičky hladké mouky
1 bobkový list
2 hřebíčky
špetka mleté skořice
nebo místo toho lžička provensálského koření s tymiánem
špetka cukru
sůl
těstoviny do polévky uvařené zvlášť nebo rýže
petrželka na ozdobu
případně trochu strouhaného sýra nebo trochu kysané smetany

Postup:

1. Nakrájenou cibuli zpěníme na másle, zaprášíme hladkou moukou, vyklopíme obsah rajského protlaku, přisladíme lžičkou cukru a osmahneme.

2. Přilijeme studený vývar nebo vodu (pak raději přidáme bujonovou kostku – např. jemnější slepičí) a dobře prošleháme. Přidáme koření podle chuti, pokud je to potřeba, přisolíme a necháme čtvrthodiny povařit.

3. Zvlášť si uvaříme těstoviny – nudle, tarhoňu nebo jiné drobné tvary, můžeme ale jako vložku dát i dušenou rýži nebo malé krutony – předem opečené kostičky bílého pečiva. Krutony dáme na stůl v misce, každý si nabere podle chuti, jde o to, aby se nerozmáčely.

4. Další variaci získáme, když do talíře přidáme lžíci kysané smetany, chybět by neměla zelená petrželka nebo bazalkové lístky.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.