Rádobydivadlo Klapý

12. leden 2012

V České republice je téměř devět tisíc amatérských divadelních souborů. Najdete je v nejmenších vesnicích i ve velkých městech. Na repertoáru mají pohádky, komedie i dramata - od lehkých konverzačních hříček až po obtížně uváděné inscenace.

Zajímalo nás proto, kdo jsou vlastně ti, kteří v dnešní době hrají divadlo večer po té, co přijdou ze svého zaměstnání. Za ochotníky nebo-li amatéry se vypravila Lenka Šumová. Vybrala si Rádobydivadlo Klapý na Litoměřicku.

Zatímco před rokem 1989 se amatérskému divadlu věnovali často ti, kteří na jeviště oficiálních divadel nesměli - dnes jsou to i ti, které v profesionálních souborech vídáme. Například herce z Tanečních hodin pro pokročilé v divadle v Mostě.

„S tímhle souborem pracuju patnáct let a v podstatě od patnácti let se tomu věnuju. Nicméně jsem během těch let vystudovala DAMU, takže dnes se věnuju divadlu profesionálně v Mostě, protože jsem ze severu Čech, takže jsem zůstala věrná tomu severu...“ vysvětluje Veronika Valešová proč zároveň hraje i v amatérském souboru.

Kdo jsou ale vlastní profesí herci amatérského divadla - to není podle režiséra a zakladatele Rádobydivadla Klapý Ladislava Valeše vůbec důležité: „Jsou to lidi, kteří hoří pro divadlo. Jiného člověka bych tam nestrpěl...Mě zajímají lidi, kteří v tom Rádobydivadle chtějí dělat...“

autor: leš
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.