Ráda cestuje po Evropě. Patřím mezi euronadšence, konstatuje seniorka z Mostu

27. únor 2024 13:52

Olga Hronová je 75letá seniorka z Mostu. Procestovala velkou část Evropy a na další cestování, třeba do Španělska, se těší. Patří mezi takzvané euronadšence – tedy ty, kteří Evropské unii otevřeně fandí.

Nadšená cestovatelka Olga Hronová se do západní Evropy vydala hned po otevření hranic.

„Pro mě to byl zážitek. Myslela jsem si, že se z toho bývalého Československa nikdy nikam nepodívám. A pak jsem seděla v Londýně na Baker Street – dělala jsem velkou dámu, s kávou a cigaretou. A teď se chystám ještě do Barcelony,“ popisuje nadšeně.

Návštěvu Londýna paní Olga stihla ještě v době, kdy Velká Británie patřila do Evropské unie.

Sjednocená Evropa – nejen volný pohyb lidí, ale i zboží

„No, myslím si, že to je velká chyba, že lidé dostali v plebiscitu možnost, aby si odhlasovali, že vystoupí. Asi ti lidé nemají dost rozumu, že nechápou, co to vlastně je sjednocená Evropa. Pro mě to je, že když se obchoduje, a když se sdílí i kultura, tak lidé nemohou válčit – mají mnohem lepší starosti. I ten trh je sjednocený – neplatí se clo, převáží se volně zboží a může se čile obchodovat. A o to všechno ta Anglie přišla,“ shrnuje.

Zavedení eura by se i proto rodilá Mostečanka, která vystudovala zemědělskou školu v Žatci, nebránila. „Ale určitě bych byla ráda, kdybych mohla všude zaplatit eurem. Proč ne, když ho mohou mít Chorvati a Slováci. Chtěla bych ho taky – líp se přece obchoduje s jednotnou měnou,“ vysvětluje.

Olga Hronová ale sleduje taky domácí politiku: „Chodím k volbám – nikdy se ještě nestalo, že bych k nim nešla.“

Spustit audio