Pupáčiky
Podle krajů se na ně doptáte i jako na opekance nebo bobáľky. V Čechách se podobně připravují peciválky.
Suroviny:
500 g hladké mouky
půl kostičky droždí – 20 g
1 lžička cukru
250 ml mléka
sůl
na dokončení: máslo, med, mák mletý s cukrem moučkou (cca po 100 g)
Postup:
1. Z droždí, cukru a trochy vlahého mléka připravíme kvásek. Vlijeme ho do prosáté mírně osolené mouky a se zbytkem mléka z 250 ml zaděláme hladké těsto. Necháme v teple vykynout.
2. Na pomoučeném vále pak odebíráme kousky těsta, vyválíme je na válečky silné asi jako prst a nakrájíme je na kousky zhruba dvoucentimetrové.
3. Pupáčiky naskládáme na vymaštěný plech nebo na plech s pečicím papírem a ve středně předehřáté troubě upečeme.
4. Upečené pupáčiky ještě za horka přelijeme na sítu vroucí vodou a na talíři je pak přelijeme máslem, ve kterém jsme rozpustili med a posypeme mletým mákem s cukrem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
![ze_světa_lesních_samot.jpg ze_světa_lesních_samot.jpg](https://sever.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/30211a0c09767f56cedafa33e6481497.jpg?itok=KWqo-X-T)
![](https://sever.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/b71c5d2b93b9741c57997922a6ba086a.jpg?itok=pJjrY4Ii)
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.