Pstruzi v aspiku s křenovou omáčkou

podle paní Mirky

Suroviny:

2 pstruzi o hmotnosti cca 300 g
1/8 l bílého suchého vína
1 citrón
1 sáček instantní želatiny
5 kuliček celého pepře
2 kuličky nového koření
sůl

Na omáčku:
50 g strouhaného křenu
250 ml kysané smetany
citrónová šťáva
špetka cukru
sůl

Postup:

Vodu smícháme s vínem, přidáme koření a vložíme do ní osolené a citrónovou šťávou pokapané pstruhy a necháme je v tekutině 10 –15 minut stát. Vody dáme jen tolik, aby byly ryby potopené. Potom je uvaříme doměkka. Měkké vychladíme, stáhneme z nich opatrně kůži a potřeme je želatinou, připravenou podle návodu. Když želatina ztuhne, potřeme jí ryby ještě jednou. Takto upravené pstruhy urovnáme na mísu a obložíme čerstvou nebo nakládanou zeleninou. Podáváme s křenovou omáčkou.

Příprava omáčky: Smetanu rozšleháme, ochutíme ji citrónovou šťávou, cukrem, osolíme a vmícháme nastrouhaný křen.

Příloha: chléb, pečivo

Celková doba přípravy cca 2 hodiny (včetně tuhnutí želatiny)
2 porce

autoři: odborník , Mirka Kuntzmannová

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.