První víkend nového roku v Ústeckém kraji nabízí řadu kulturních akcí pro celou rodinu

5. leden 2023

Láká vás putování za jesličkami, Tříkrálová jízda, novoroční koncert či snad dáte přednost plesu? Možností na kulturní vyžití je v Ústeckém kraji celá řada.

Sobota 7. ledna

Betlémy Ilony Klawitter v kostele v Jindřichově Hradci

V Rumburku se po několikaleté pauze uskuteční prohlídka soukromých jesliček, tedy betlémů. Sraz zájemců je v 8.45 na parkovišti před hřbitovem v Rumburku, v ulici Stanko Vodičky. Za betlémy se bude putovat společně s průvodcem a zájemci se seznámí například s betlémem Jaroslava Blažka o úctyhodné rozloze 4,5 m². Následovat bude prohlídka sbírky jesliček Jaroslava Pšeničky v Krásnolipské ulici a pohyblivého betlému Jiřího Cobla v Dolních Křečanech. Putování za betlémy zakončí Vánoční výstava betlémů v Muzeu Rumburk.  Akce je zdarma, pouze v Muzeu Rumburk se platí vstupné 40 Kč a snížené 20 Kč. Akci Vycházka za rumburskými betlémy pořádá spolek Kruh přátel muzea Varnsdorf. Informace a rezervace míst na telefonu 724 072 525.

Tři králové v Pardubicích

 

V Chomutově se už v pátek odehraje Tříkrálová jízda. Začátek je v 16 hodin, tak přijďte doprovodit světelným průvodem krále Kašpara, Melichara a Baltazara na trase ze Zooparku směrem k městskému parku. Pomůžete tak vytvořit kometu, která jim bude svítit na cestu.

V sobotu pak od 17 hodin pak začne v kostele sv. Kateřiny Tříkrálový koncert. Účinkuje dětský přípravný sbor Sluníčka a skupina Na-hlas! Koncert se koná ve spolupráci s Oblastní charitou Chomutov.

Městské divadlo Most zve 7. ledna od 17. hodin na představení Don Quijote. Klasický příběh světové literatury o důmyslném rytíři, který se nikdy nevzdává, upravili mostečtí divadelníci jako inscenaci rodinného charakteru, je vhodná i pro děti od deseti let.

Hvězdárna a planetárium Teplice

Také se můžete vydat do Hvězdárny v Teplicích – ve 13, 14 a 15 hodin se pozoruje Slunce, večer v 18, 19 a 20 hodin se pozoruje Měsíc, planety sluneční soustavy i objekty hlubokého vesmíru. A v sobotu od 17 hodin bude na programu i vyprávění o dějinách kosmických letů na poštovních známkách.

Na závěr je tu pozvánka pro tancechtivé – 7. ledna pořádají v Tisé 1. společenský ples. Čeká vás večer plný hudby a tance, ale také spousta cen a soutěž o nejlepší taneční pár. K tanci a poslechu zahrají Brass Bombers, začátek plesu v Kulturním domě v Tisé je v 19.30.

Neděle 8. ledna

Ústí nad Labem - Lidické náměstí

Severočeské divadlo v Ústí nad Labem připravilo jiskřivý novoroční koktejl melodií z děl Rossiniho, Bizeta, Verdiho, Smetany, Dvořáka, Strausse, Offenbacha a dalších hudebních velikánů. Účinkují sólisté, orchestr, sbor a balet Severočeského divadla. Choreografie se ujal Vladimír Gončarov, průvodní slovo bude mít  Tomáš Christian Brázda a diriguje Miloš Formáček. Začátek koncertu v Severočeském divadle je 8. ledna v 17 hodin.

Uvažujete o svatbě a chcete si ji vyzkoušet nanečisto? Umožní vám to Svatební veletrh s podtitulem Vše, co potřebujete vědět o přípravě svatby. Salon Delta pořádá tento veletrh v hotelu Cascade v Mostě v neděli od 10 do 17 hodin. Na 30 vystavovatelů nabídne snoubencům nové kolekce a svatební trendy pro rok 2023. Součástí programu budou přehlídky svatebních šatů.

Svatba

Tříkrálový koncert Josefa Vágnera si můžete užít 8. ledna od 16 hodin v kostele sv. Apolináře v Modlanech na Teplicku. Vedle Josefa Vágnera vystoupí dětský pěvecký sbor ZŠ Hostomice, který zakončí úspěšný cyklus „Vánoční Modlansko 2022“. Zakoupením vstupenky podpoříte Naději pro Elišku.

V Citadele v Litvínově vám v neděli od 16 hodin nabídnou pohádku Trable vodníka Toníka. Je to interaktivní autorská pohádka o ochraně přírody, ve které má hlavní roli dětský divák. Ten rozhodne o tom, kam se celá situace a celý příběh posune.

Masopustní pohádku pak odehraje Divadlo Kapsa Andělská hora na zámku v Jílovém u Děčína – začátek je už v 15 hodin.

Tanec

Na závěr zas něco pro dospělé – kulturní dům Fontána v Bílině vás zve na 15. hodinu na Taneční odpoledne nejen pro seniory – o hudbu k tanci i poslechu se postará Tomáš Laně.

Dům kultury Střelnice v Rumburku pořádá další Kavárnu Pohoda. V neděli v ní od 14 do 18 hodin bude hrát skupina Peleton, která má velmi široký žánrový záběr – hraje hity od 60. let až po současnost – pop, country, rock, ale samozřejmě i české a moravské lidovky. Zkrátka každý si přijde na své!

Spustit audio