První prázdninový víkend v Ústeckém kraji nabízí nepřeberné množství akcí pro celou rodinu

1. červenec 2021

Výlet do kouzelných Bradavic za Harry Potterem, móda z doby Valdštejnů, košt hraběte Chotka – to všechno můžete zažít první prázdninový víkend.

V sobotu 3. července ve 14 hodin začíná dvoudenní akce na zámku v České Kamenici – Kouzelný den s Harry Potterem. Čekají vás kouzelnická vystoupení, výroba kouzelných hůlek a lektvarů, malování na obličej, hra famfrpál, virtuální let na koštěti a další kouzelnické špumprnákle.

Na zámku Duchcov začínají v 10 hodin prohlídky pod heslem Historie módy za Valdštejnů. Nově zrestaurovanými prostorami valdštejnského apartmá vás provedou kostýmovaní průvodci.

Duchcov - vstupní průčelí zámku

Zámek Krásný Dvůr bude od 10 do 18 hodin patřit Slavnostem Jana Rudolfa Černína, kterému zámek patřil. Těšit se můžete nejen na osobnost pana hraběte, ale taky na jarmark, kejklíře, divadlo, koncert i procházku nádherným parkem.

Zámek Velké Březno v sobotu od 9 do 17 hodin propůjčuje své prostory českým a moravským vinařům. Je to už 23. ročník Koštu hraběte Chotka, a ten určitě nepil špatné víno.

Vernerův mlýn v Brlohu u Loun už zase mele – od 14, 15 a 16 hodin vám tu představí technologii mletí žita a ukážou mlýnské stroje v chodu.

Pokud jste milovníky jidiš písní, neměli byste propásnout koncert bosenské zpěvačky Aidy Mujačič v synagoze v Úštěku. Od 19 hodin tu zaznějí bosenské židovské písně v jazyce ladino.

Mimořádně je otevřená obora Fláje v Krušných horách – v době od 10 do 15 hodin můžete vstoupit a kochat se lesní krásou. Provozovatelé jen prosí, abyste respektovali klid zvěře, nevstupovali do areálu obory se psy a vždy za sebou zavřeli bránu.

A ještě něco pro sportovní nadšence – v autocampu U Hráze ve Vikleticích na Nechranické přehradě začíná v 8:45 Hopman Triatlon 2021. Olympijský triatlon, sprint triatlon letos nově doplní i štafety. Připravená je dlouhá trať, krátká trať a také trať pro děti.

Zlatá rada na konec – doporučujeme ověřit si u pořadatelů, zda se akce koná a taky doporučujeme nezapomenout na všechna potřebná protiepidemická opatření, ať už si té kultury můžeme užívat i nadále.

Neděle 4. července

Od 10 hodin pokračují na zámku Duchcov prohlídky pod heslem Historie módy za Valdštejnů a nově zrestaurovanými prostorami valdštejnského apartmá vás provedou kostýmovaní průvodci.

Albrecht z Valdštejna, portrét Anthonise van Dycka

Valdštejnských slavností si můžete užít také v Lovosicích. Ve 12:30 to všechno začne na Václavském náměstí. Čeká vás slavnostní průvod městem, příjezd Valdštejna, šermířské umění, sokolník, dělostřelba, dovednostní soutěže pro děti s historickou tematikou, tábor šermířů, tradiční trhy a odpolední program završí koncert hudební skupiny Carpatia Castle. Program připravilo Centrum kultury Lovoš ve spolupráci se Skupinou historického šermu Lepus.

Slavná Slavětínská pouť začíná ve 14 hodin. Nejdřív jsou soutěže a program pro děti, show Asterix a Obelix. Od 17 hodin následuje program pro dospělé – účinkují Vladimír Hron, Bohuš Matuš a Vladimír Nerušil jako Walda Matuška. Připravená je ukázka výcviku policejních psů a zadržení pachatele, výstava drobného zvířectva a další. Programem provází Zdeněk Lukesle.

Nová alej ořešáků stojí u příjezdu do Slavětína od Peruci

Na zámku v České Kamenici pokračuje Kouzelný den s Harry Potterem. Čekají vás kouzelnická vystoupení, výroba kouzelných hůlek a lektvarů, malování na obličej, hra famfrpál, virtuální let na koštěti a další kouzelnické špumprnákle.

Vernerův mlýn v Brlohu u Loun mele celý víkend – od 14, 15 a 16 hodin vám tu představí technologii mletí pšenice a ukážou mlýnské stroje v chodu.

Zámek Krásný Dvůr od 10 do 18 hodin bude i v neděli patřit Slavnostem Jana Rudolfa Černína, kterému zámek patřil. Těšit se můžete nejen na osobnost pana hraběte, ale taky na jarmark, kejklíře, divadlo, koncert i procházku nádherným parkem.

Zlatá rada na konec – doporučujeme ověřit si u pořadatelů, zda se akce koná a taky doporučujeme nezapomenout na všechna potřebná protiepidemická opatření, ať už si té kultury můžeme užívat i nadále.

Nudit se nemusíte ani ve všední dny

Netradiční prohlídky na zámku Stekník si 5. července užijí zejména děti. Kostýmovaní průvodci v rolích členů hraběcí rodiny Kulhánků z Klaudensteina návštěvníky zábavnou formou provedou zámkem. Akce je určena především pro ně – během prohlídky totiž mohou objevit i sladký poklad. Menším dětem pak při soutěži mohou pomoci rodiče.

5. července začíná na zámku v Klášterci nad Ohří 17. ročník hudebního festivalu a kurzů houslisty Jaroslava Svěceného Klášterecké hudební prameny. Laskavá hudba pro tři, tak se jmenuje zahajovací koncert. V rámci něj účinkují Martina Kociánová – soprán, Jaroslav Svěcený – housle, Klára Tóth – klavír. Začátek je ve 20 hodin na zámeckém nádvoří.

Klášterec nad Ohří, zámek

Prohlídky zámku v Jílovém u Děčína slibují 6. července například tzv. lovecký pokoj, zároveň si můžete prohlédnout výstavu Nejen retro hračky aneb Když nebyly mobily. Prohlídky jsou až do konce prázdnin vždy v pátek, sobotu a v neděli.

7. července večer v rámci festivalu Klášterecké hudební prameny vystoupí Tereza Mátlová za doprovodu houslí a akordeonu s programem Temperamentní tango Argentino. Začátek koncertu na nádvoří kláštereckého zámku je ve 20 hodin.

The Boom - The Beatles Revival Band

V pátek 9. července si pak můžete užít českých i světových hitů v podání skupiny PRO BAND. Koncert v zámeckém parku ve Šluknově začíná v 19 hodin.

Rovněž v pátek také zahajují sezónu v Janově u Hřenska. Skupina The Boom – The Beatles Revival Band and Orchestra bude od 18 hodin hrát v Devítka parku pod širým nebem.

Spustit audio