První listopadový víkend v Ústeckém kraji je plný strašení a hudby

2. listopad 2023

Je libo strašidelnou zoo v Děčíně, výstavy v Knihovně Ústeckého kraje, Interportu, Běh kolem Doubravky v Teplicích či snad Podzimní koncert v Oseku? Stačí si vybrat.

Sobota 4. listopadu

V Muzeu města Ústí nad Labem od 15 hodin proběhne poslední komentovaná prohlídka výstavy věnované ústeckým operním sólistkám – Květě Koníčkové a Ludmile Škorpilové. Od 16 hodin na ni naváže tradiční koncert Pocta profesorce Jitce Švábové. Její školou prošlo během 50 let působení v Ústí nad Labem mnoho pozdějších hvězd operního nebe. Vystoupí operní pěvkyně Emma Hubáčková, sólistka madridského divadla Ema Hubáčková mladší a Richard Haan, sólista Národního divadla.

Tomáš Klus

Hudba jiného druhu bude znít ústeckým Domem kultury – v rámci festivalu Interporta vystoupí už od 14 hodin Tomáš Klus, Petra Černocká a skupina Slza.

Pokračují také Dny české a německé kultury – v budově Knihovny Ústeckého kraje v Churchillově ulici začne v 18 hodin představení knihy Odsunuté děti, která vznikla na základě rozhovorů s pamětníky. V Chabařovicích v rámci těchto Dnů české a německé kultury bude mít koncert varhaník Robert Hugo. Začátek koncertu v chabařovickém kostele Narození Panny Marie je v 16 hodin.

Děčínská zoo se v sobotu v 15 hodin promění v místo plné strašení. Budou se dlabat dýně, vaše děti se mohou vydat po strašidelné stezce a na programu je i lampionový průvod, který vyjde v 17.15.

Halloween

V Chřibské zkombinovali strašidla, lampiony a stezku odvahy. Sraz je 4. listopadu v 17 hodin u Bílého domu na náměstí, ale program začíná už v 16.30 vyhlášením výsledků soutěže o nejlepší štrůdl – soutěžící musí vzorky donést mezi 13. a 15. hodinou do Bílého domu.

Halloween slaví také v Bečově na Mostecku – v Kulturním středisku vás od 16 do 20 hodin čekají kreativní dílničky, fotokoutek, Electric boogie a co by to bylo za Hallowen, kdyby chyběla strašidelná stezka. Masky jsou vítány a dýni na dlabání si přineste! 

Kulturní dům Svoboda v Libouchci zve v sobotu od 15. hodin na další ročník halloweenského Strašidelného dne pro děti i dospělé. Akci pořádá Spolek vesnické zábavy a součástí programu bude i průvod masek, který startuje v 17 hodin.

Knihovna Ústeckého kraje. Výstava 100 let je jen začátek. Český rozhlas 1923 – 2023

Jestli ale v sobotu zamíříte v době od 9 do 13 hodin do Knihovny Ústeckého kraje – konkrétně do budovy v ulici Velká Hradební 49, pak si můžete prohlédnout hned dvě nové výstavy najednou – výstavu fotografií a historické techniky, věnovanou letošnímu 100. výročí začátku rozhlasového vysílání u nás a výstavu textilních obrazů Pocta osobnostem české literatury B. Němcové a K. H. Borovskému. Autorské obrazy jsou dílem členek Bohemia patchwork klubu, který sdružuje zájemce o textilní techniky a práce vystavuje v Čechách i v zahraničí.

Neděle 5. listopadu

V 17 hodin začne v ústeckém Severočeském divadle taneční představení s názvem Frida. Strhující příběh jedné z nejslavnějších malířek 20. století Fridy Kahlo nabídne náhled do života a tvorby této známe mexické umělkyně, která odmítala stát se pasivní obětí svého osudu. Frederika Kvačáková za tuto roli získala nominaci na cenu Thálie.

Hrad z dálky

Běh kolem Doubravky – Memoriál Ladislava Kořána a Vladimíra Duška pořádají v neděli v Teplicích. Sraz je u tenisových kurtů Panorama v 8 hodin, startuje se na silnici, ale navazuje i lesní terén. Jsou vypsané kategorie od dětských přes dorostence, juniory až k dospělým.

V Oseku v kostele svatých Petra a Pavla začne 5. listopadu v 17 hodin Podzimní koncert – účinkují Collegium Hortense a Sbor mosteckého gymnázia a diriguje Jan Zástěra.

Mederův dům v Žatci zve na povídání o životě včel a taky o životě žateckého včelaře Martina Krupky. Začátek je v 16 hodin.

Mederův dům v Žatci

Strašidelnou sýpku můžete od celý víkend navštívit v Postoloprtech v Knížecím dvoře – od 12 do 17 hodin je tu pestrý program – skákací hrady, malování na obličej, taky ta strašidelná sýpka a chybět nebude ani občerstvení.

Pokud se vydáte do Loutkového divadla v Lounech, tak vás ve 14.30 tamní loutkáři vezmou do Začarovaného lesa. Městské divadlo v Bílině pak nabízí pohádkový muzikál Princezna Konvalinka a královské hádanky. Začátek v 15 hodin.

Poslední pozvánka nás zavede do Tisé na Ústecku. 5. listopadu ve 14.30 hodin u památníku v ostrovské části skal přezdívané Himmelreich začne modlitba za zemřelé horolezce, od 16 hodin se pak koná mše svatá v kostele sv. Anny za všechny pochované na místním hřbitově.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.