První listopadový víkend nabízí pestrou směsici společenských akcí – na své si přijdou milovníci hudby, jídla i historie

3. listopad 2022

Kdo se rád mile bojí, měl by o víkendu navštívit děčínskou zoo. Na své si přijdou i milovníci krásné hudby a zpěvu – například v Ústí nad Labem, Teplicích nebo v Libochovicích. V Libkovicích si zas pochutnáte na soutěžních sekaných a v Třebenicích si můžete užít talkshow Václava Kopty.

Sobota 5. listopadu

Jste mistři ve dlabání halloweenských dýní a rádi se bojíte? Pak rozhodně nesmíte chybět 5. listopadu v děčínské zoo. Ta se totiž opět promění ve strašidelnou a nabídne návštěvníkům velmi zajímavý program. Halloweenské sobotní odpoledne začne v 15.00 hodin dlabáním dýní. K halloweenskému tvoření bude hrát hudební skupina U-Style. Strašidelnou stezku otevře zoo také v 15.00 hodin.

Zoo Děčín - Strašidelná zoo

Námětem pro jednotlivá stanoviště stezky jsou letos filmy Sám doma. Hlavním úkolem dětí bude překonat spoustu nástrah a zneškodnit Mokré bandity. Závěr akce bude už tradičně patřit lampionovému průvodu, který vyjde v 17.00 hodin od orientačního plánu. Víc informací najdete na webu děčínské zoo.

Chomutovské muzeum připravilo novou výstavu věnovanou Františku Josefu Gerstnerovi – byl to člověk nadaný mnoha talenty: kartograf, astronom, mechanik, projektant první koněspřežné dráhy, také zakladatel pražské polytechniky a její první ředitel, propagátor parních strojů. Jeho zásluhy byly tak výjimečné a uznávané, že si vysloužil i povýšení do rytířského stavu. A proč výstava v Chomutově? Tenhle mimořádný člověk byl totiž chomutovským rodákem a muzeum tak chce uctít jeho památku – František Josef Gerstner zemřel před 190 lety.

Štefan Kollár

V Muzeu města Ústí nad Labem začne 5. listopadu v 16 hodin slavnostní koncert Pocta profesorce Jitce Švábové, legendární pedagožce, která 55 let zušlechťovala české operní prostředí a vychovala řadu vynikajících sólistů. Její památku v sobotu uctí operní pěvkyně Emma Hubáčková, organizátorka už 8. ročníku tohoto koncertu a sólista Národního divadla Richard Haan. Doprovodí je Jitka Nešverová.

Dům kultury v Teplicích zve na vystoupení Kollárovců, což je seskupení mladých talentovaných slovenských muzikantů. Jejich živá hudba, temperamentní zpěv a humorné slovo vytvářejí nezapomenutelnou atmosféru, která vykouzlí na vaší tváři úsměv, nadšení a dobrou náladu. Pilířem jejich repertoáru je slovenská lidová píseň, která díky Kollárovcům dostává nový šat a nechybějí ani jejich autorské skladby. Začátek je v 19. hodin.

V sále Městského úřadu v Třebenicích to v sobotu v 18 hodin rozjede herec Václav Kopta. Jeho hosty budou Marie Formáčková, Sandra Pogodová a Andrea Andrei, italský zpěvák, který už několik let žije v Česku.

Sekaná s kapustou

V Libkovicích si pak 5. listopad vychutnají všichni milovníci dobrého jídla – odpoledne v restauraci U Petráčků bude patřit 3. ročníku soutěže Vaří naši muži aneb Nejlepší sekaná. Podmínkou je, aby soutěžní sekaná nebyla plněná, do soutěže se přijímají pouze celé šišky. Až se porota usnese, kdo bude vítězem, budou všechny sekané za symbolické ceny rozprodány a snědeny.

Neděle 6. listopadu

11. ročník festivalu Teplický Cimes aneb Dny židovské kultury pokračuje v neděli v hotelu U Kozičky prezentací izraelské kuchyně – vaří šéfkuchař Noam Darom. Začátek je v 17 hodin, takže před tím ještě v pohodě můžete stihnout s dětmi pohádku v teplickém Krušnohorském divadle. Pohádka O princezně, která ráčkovala začíná v 10.30.

Libochovice

Zámek v Libochovicích nabízí zajímavý koncert seskupení The Cello Boys a sopranistky Evy Hartové; zazní skladby od klasiky přes pop až k rocku, a to ve velmi originálním provedení. Skladby jsou totiž zvoleny tak, aby se předvedla virtuózní technika, všechny možnosti nástroje, a aby se zároveň nenudil ani odborník, ani méně náročný posluchač.

Kdo ví, jestli mezi budoucími středoškoláky také nedřímá nějaký úžasný talent. V každém případě se ale v neděli od 12 do 17 hodin mohou budoucí géniové a jejich rodiče rozhlédnout po možnostech studia v regionu, a to ve sportovní hale v Mostě. Součástí programu jsou i ukázky odborného výcviku, učebních pomůcek, učebnic a programu různých škol.

Bohuslav Reynek, výstava Reynek - génius, grafika, Valdštejnská jízdárna, pašijové hry

Oblastní muzeum a galerie v Mostě zve všechny milovníky výtvarného umění na generační výstavu rodiny Reynkových s názvem Reynkovi: Kresby, grafiky, básně, fotografie. Věnuje se zejména dílu grafika, básníka a překladatele Bohuslava Reynka a fotografiím jeho syna Daniela. K vidění je až do 25. ledna 2023.

S podzimem se opět rozjela vyhlášená Ústecká forbína – 6. listopadu od 19 hodin nabízí Dům kultury v Ústí nad Labem představení S tvojí dcerou ne – jde o komedii plnou krkolomných situací, trapasů a slovního humoru v podání Petra Nárožného a Nadi Konvalinkové.

Spustit audio