První lednový víkend v Ústeckém kraji rozjasní Tříkrálové koncerty i pohádky pro děti

4. leden 2024

O víkendu se v Ústeckém kraji koná celá řada Tříkrálových koncertů. Můžete se ale vypravit také na operu nebo se zúčastnit pietního aktu k 90. výročí katastrofy na dole Nelson III. Na své si ale přijdou i rodiny s dětmi.

Sobota 6. ledna

V Oseku se koná pietní akt k 90. výročí katastrofy na dole Nelson III. Začátek je v 10:00 u pomníku důlního neštěstí, odkud povede průvod na mši do kostela Nanebevzetí Panny Maire s hudebním doprovodem ZUŠ Most. Zájemci pak mohou dorazit na vernisáž výstavy exponátů hornického muzea v galerii Turistického informačního centra Osek v areálu kláštera.

Pietní akt k 86. výročí katastrofy na dole Nelson

Litoměřický kostel Všech svatých hostí Tříkrálový koncert 2024. Od 19:15 vystoupí Cantica Bohemica, Páni kluci, Páni z Kalicha a žáci varhanní třídy ZUŠ Litoměřice. Výtěžek koncertu bude zařazen do Třikrálové sbírky 2024. Od 18 hodin se pak v kostele koná mše ke cti Tří králů.

Severočeské divadlo v Ústí nad Labem zve v sobotu od 18 hodin na Novoroční koncert. Zazní známé skladby Richarda Wagnera, Antonína Dvořáka a další. Účinkují Gabriela Beňačková – soprán, Jakub Pustina – tenor, Miloš Formáček – dirigent a orchestr Severočeského divadla.

Divadlo Rozmanitostí v Mostě uvádí od 10:00 pohádku Tři čuníci nezbedníci. Jedná se o jednu z nejslavnějších pohádek Anglie, která se stala předlohou pro nové zpracování veselého příběhu tří prasátek.

Městské divadlo Žatec

Městské divadlo v Žatci má 6. ledna od 18:45 na programu satelitní přenos opery Nabucco od Giuseppe Verdiho z Metropolitní opery v New Yorku. Zpívá se sice italsky, chybět ale nebudou ani české a anglické titulky.

V Bezručově údolí u Chomutova se koná už od 8:30 48. ročník běžeckého závodu Desítka v Bezručáku. Přihlášení do závodu je možné přes dostupný registrační formulář.

Tříkrálový koncert má na programu i kulturní centrum Křižovatka (Údlice) v Chomutově, a to od 17:00. Vystoupí Red Dward Band z Jirkova, v 18:15 hodin pak Leontýna Hlivková a písničkář Matouš Linda.

Neděle 7. ledna

Varnsdorf v neděli od 14:00 zažije Pochod švihlé chůze. Tyto pochody se konají na připomínku kultovního britského seriálu Monty Python a jejich slavného skeče o Ministerstvu švihlé chůze. Švihlá chůze má samozřejmě svá pravidla, ovšem v originalitě a kreativitě se meze nekladou, a tak můžete aplikovat i svůj vlastní styl. Cílem pochodu je pivovar Kocour.

John Cleese během skeče Ministerstvo švihlé chůze

Městské divadlo ve Varnsdorfu zve od 15:00 na pohádku Zimní příhody včelích medvídků. Malé i velké jistě potěší a pobaví příhody čmeláčků Čmeldy a Brumdy a jejich přátel se známými písničkami Petra Skoumala a Zdeňka Svěráka.

Další z Tříkrálových koncertů si můžete užít od 16:00 v kostele sv. Apolináře v Modlanech. Vystoupí Radka Fišarová, populární muzikálová a jazzová i šansonová zpěvačka. Součástí koncertu bude předání šeku na podporu Hospice sv. Štěpána v Litoměřicích, kterému byl věnován letošní cyklus Vánočního Modlanska – celý zisk ze vstupného bude věnován na jeho podporu.

Kulturní středisko Zahradní v Chomutově uvádí od 15:00 pohádkové představení Divadla NaOko Chomutov. Co se stane, když temnota zatouží po moci a lstí oklame královnu? Zachrání náš hrdina království a celý svět? To a mnohem víc se dozvíte v pohádce Jablko přání.

autor: pach
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.