Protikorupční organizace mají důkazy o kupčení s hlasy v některých místech Ústeckého kraje

11. říjen 2014

Kupování hlasů voličů v Ústeckém kraji hlásí zástupci čtyř protikorupčních organizací. Sledují situaci v několika městech. Nechtějí ale zatím prozradit místa, kde ještě důkazy sbírají. Síly daly dohromady neziskové organizace Transparency International, Oživení, Naši politici a Nadační fond proti korupci.

Už po prvním dni voleb mohou podle Michala Vody ze sdružení Naši politici uplácení voličů prokázat v Kadani na Chomutovsku. Tam působí kromě jeho lidí také zástupci Transparency International.

„Podle našich zjištění dochází ke skupování hlasů. Kolegové na místě vyhodnocují, nakolik se nám podaří toto i prokázat. Ale zjištění tam máme četná včetně rozhovoru přímo s člověkem, který manipulaci nabízel a nějakým organizačním způsobem se na ní podílel.“

Michal Voda popsal i další případ, kvůli zajišťování dalších důkazů ale zatím nechtěl zveřejnit, o jaké město v Ústeckém kraji jde:

„Měli jsme našeho člověka nasazeného přímo u zajišťování svozu voličů, dokonce vyplácení peněz, a máme zaznamenaný i podíl určité účasti části voličů, kteří se přihlásili těsně před volbami, a máme zaznamenáno, že se voleb skutečně účastnili.“

Policie prověřuje možné kupčení s hlasy také v Litvínově, Lovosicích a Bílině. Na sídlišti Mojžíř v Ústí nad Labem zaznamenali možné kupčení s hlasy i členové volební komise, ale to se nakonec nepotvrdilo.

Aktivisté působí i v dalších městech Ústeckého kraje. Jsou také v Krupce, kde se minulé volby dvakrát opakovaly kvůli podezření z kupčení s hlasy. Podle Michala Vody se tam letos nic takového neděje:

„Ale je nutno zdůraznit, že zde panuje oproti jiným místům zcela abnormální situace, extrémní nasazení místních občanských aktivistů, pracovníků nevládních organizací a je třeba pochválit policii, městskou i státní, za mimořádnou aktivitu.“

Přesto ale zástupci protikorupčních organizací v Krupce na Teplicku zůstávají i dnes.

autor: hau
Spustit audio