Pročistit ovzduší po požáru pomohou srážky, vítr zase zředí částice z kouře, říká meteorolog

29. červenec 2022

Hasící práce v národním parku České Švýcarsko komplikuje nepřístupný terén, požár musí likvidovat především ze vzduchu. Problém představuje ale také smog. „Nejhorší situace byla v úterý,“ komentoval Radek Tomšů z Českého hydrometeorologického ústavu v ranním interview. Situaci nyní zlepšuje vítr, který rozptýlí znečišťující látky. Meteorologové se upínají také na přicházející srážky, které by také mohly pomoci.

Jaká je situace v Českém Švýcarsku v pátek ráno, pokud jde o smog?
Máme údaje především z blízkých stanic, především z Děčína, a oproti čtvrtku je situace výrazně lepší. Místy, kde se požár přímo šíří – tedy v oblasti Hřenska – se dá předpokládat, že koncentrace škodlivých látek bude větší. Ale nešíří se příliš daleko od ohniska požáru.

Kdybychom se na to podívali globálně, tento týden byl cítit kouř z požáru i na vzdálených místech právě od ohniska. Jak se během posledních dnů změnila kvalita ovzduší v Česku?
Dá se říct, že situace byla nejhorší v úterý. To se znečišťující látky šířily napříč celým českým územím. Došlo k tomu, že během pondělka se jich poměrně mnoho hromadilo, požár byl hodně aktivní. A při rozfoukání studené fronty v noci na úterý se rozptýlilo množství látek napříč Českem. Nejvíce byly zasaženy střední a východní Čechy, část znečištění se dostala ale i na jižní Moravu.

Jak dlouho se částice z kouře v takových případech jako teď v ovzduší udrží? Předpokládám, že to závisí na vývoji počasí, jaké budou nárazy větru.
Záleží samozřejmě také na srážkách, pokud jsou pozitivní – tedy padají, tak ta mokrá depozice může pomáhat k pročištění prostředí. Vítr samozřejmě také pomáhá, třeba v tom, že sice rozšíří koncentrace na větší území, ale naopak je také zředí. Dá se říct, že s postupem času se ta situace zlepšuje. Je vidět i na koncentracích z dnešního (pátečního) rána, kdy oproti převážné části týdne je situace výrazně lepší.

Kdy bude úplně v pořádku?
To bude záležet na případném šíření požáru. V tuto chvíli to vypadá pozitivně z pohledu srážek. Čekáme, že ve večerních hodinách by v té postižené oblasti mělo začít pršet, ale není to stoprocentní. Modely ukazují poměrně dost srážek v noci na zítřek (sobotu). Tak doufejme, že to tak bude. Srážky vymývají ovzduší a tím pádem se znečišťující látky nedostanou příliš daleko od zdroje.

Můžeme se opravdu spolehnout na to, že podle prognózy bude v Českém Švýcarsku v příštích dnech pršet? Na déšť v této oblasti čekají nejen hasiči.
Doufejme, že to tak bude. Je to v tuto chvíli velmi nadějné. Srážky skutečně nějaké přijdou. V jakém množství a jak dlouho to bude trvat, to je otázka. Určitě by to mohlo pomoct požáru, ale i podle informací z terénu, které jsem obdržel během čtvrtka, když jsem tam byl, je jasné, že bude hořet ještě spoustu dní.

Hasičům v posledních dnech komplikoval práce také vítr. Když přestal foukat, klesl dým do údolí, což jim práci neusnadnilo. Podle předpovědi počasí by nás měly čekat i prudké nárazy větru, až okolo 70 kilometrů v hodině.
Je to pravda, vítr bude trochu zesilovat. Ale posledních prognóz to nevypadá tak špatně, jako to původně vypadalo. Navíc bude následovat až po srážkách. Z tohoto pohledu by to mělo být relativně pozitivní. Ale čekáme během soboty a neděle výrazné zesílení větru. Takže pokud by srážky nepřišly, mohlo by to způsobit nějakou komplikaci.

 

zdroj: iROZHLAS.cz
Spustit audio