Procházka oblohou

27. říjen 2004

Pohled na listopadovou oblohu (vysíláno v Planetáriu 44/2004, 30. října - 3. listopadu)

V žádném ročním období neuvidíme pouhým okem na obloze tolik hvězd jako v zimě. Ta sice ještě v astronomickém kalendáři nenastala, ale už si s podzimní oblohou podává ruku. A tak se nám už teď nad hlavami objevuje v plné kráse Orion, jedno z nejhezčích souhvězdí vůbec. V řecké mytologii byl Orion bájný lovec, Poseidónův syn. Jeho loveckou vášeň na obloze dokumentují sousední souhvězdí Malý a Velký pes a Zajíc. O smrti Oriona vypráví několik pověstí; podle jedné z nich ho štípl Škorpión. Pojďme však od bájí zpět ke hvězdám. Vysoko nad obzorem se můžeme pokochat Cassiopeiou - její dvojité W se nedá přehlédnout. Na protější, severovýchodní straně, najdeme nikdy nezapadající Velký vůz. Prodloužíme-li asi čtyřikrát jeho zadní kola - pomyslnou spojnicí hvězd Merak a Dubhe - dostaneme se k Severce neboli Polárce. K nezapadajícím souhvězdím patří i Cefeus, sousedící s Cassiopeiou.
Jak jsou na tom s viditelností planety? Merkur a Mars se skrývají ve sluneční záři, rudá planeta se postupně dostane na ranní oblohu nad jihovýchodní obzor. Venuše září vysoko na ranní obloze jako Jitřenka. Největší planeta naší soustavy Jupiter je v Panně a ráno se začíná nad obzorem vynořovat ze sluneční záře. Saturn je v souhvězdí Blíženců a vychází kolem půlnoci. Uran se nachází ve Vodnářovi a Neptun v Kozorohovi. Vidět jsou večer na jihu, samozřejmě jen v dalekohledech.
Na úkazy je letos listopadová obloha chudá. 10. listopadu kolem šesté hodiny ranní zaujme pěkné seskupení Marsu, Měsíce, Venuše, Jupitera a hvězdy Spiky. 17. listopadu večer očekáváme maximum meteorického roje Leonid, to však bude radiant zdroje ještě pod obzorem. Odhady počtu meteorů se pohybují kolem 60 za hodinu. 30. listopadu ve 22 hodin se můžeme těšit na konjunkci Měsíce s hvězdou Pollux, která bude vzdálená 2 úhlové stupně. O den později pak nastane podobný úkaz, hvězdu u Měsíce ovšem vystřídá planeta Saturn.
A ještě měsíční fáze. 5. listopadu bude Měsíc v poslední čtvrti, v novu a tudíž neviditelný bude o týden později. Do první čtvrti doroste 19. listopadu a úplněk nastane 26. listopadu.

Miroslav Zimmer

Pravidelná rubrika Procházka oblohou se obvykle vysílá v rámci každého prvního Planetária v měsíci.

Na titulní stránku.

Spustit audio