Problémy s MHD v Teplicích by se měly do konce prázdnin vyřešit

20. červenec 2015

Vynechané spoje MHD nebo zpoždění vozů, to zažívali obyvatelé Teplic posledního půl roku. Problémy s dopravou na Teplicku by měly přestat s koncem prázdnin, dopravní společnost Arriva doplní chybějící řidiče.

Největší chaos byl začátkem roku, souviselo to se změnami v krajské autobusové dopravě. I na těchto linkách na Teplicku totiž Arriva jezdí. Z firmy kvůli změněným pracovním podmínkám odešla řada řidičů. Další problémy zažili Tepličané v červnu, to vynechávaly spoje městské hromadné dopravy.

Podle dopravního ředitele Arrivy Petra Havlíka bylo hodně řidičů nemocných: „Měli jsme několik úrazů, problémy s očima, se zády. Přesto jsme se snažili, aby tyto problémy nepostihovaly krajské linky, které jezdí do vzdálenějších oblastí. Třeba jedna linka jede do několika vesniček jen několikrát za den. Pokud tam ten spoj vynechá, tak je to pro ty místní obyvatele naprosto fatální. Snažili jsme se ze všech sil nahradit řidiče z řad dalších pracovníků, tzn. z řad techniků, mechaniků, dílenských pracovníků.“

Do konce prázdnin by se situace měla výrazně zlepšit. Do firmy se vrací deset řidičů, kteří dali na přelomu roku výpověď. Stav se podle Petra Havlíka daří doplňovat i díky náborovým akcím. Od konce června přibylo 12 nově vyškolených řidičů, ve výcviku je dalších 40 řidičů.

Arrivě letos končí smlouva s městem na provozování MHD. Město Teplice firmě za posledních 10 let zaplatilo více než 400 milionů korun. Kvůli změnám v dopravě uvažuje vedení města o prodloužení smlouvy o půl roku. V srpnu a v září bude probíhat dopravní analýza.Na základě jejích výsledků stanoví zadání soutěže na nového provozovatele MHD.

autor: hau
Spustit audio