Problémy s ledvinami má prý každý desátý Čech. Teplická nemocnice nabídne preventivní vyšetření

14. březen 2013

V teplické nemocnici dnes u příležitosti Světového dne ledvin provádějí preventivní vyšetření tohoto orgánu. V České republice má podle lékařů každý desátý člověk s ledvinami problém. Vyšetřením tak mohou lidé předejít vážným zdravotním komplikacím.

Prvním příznakům nemocných ledvin nepřikládal pan Václav velký význam. „V první řadě jsem zjistil, že se nemůžu dostat do bot, což byly otoky na nohou, bolest hlavy, ale ono tomu hned nepřikládáte důležitost. Když máte víc práce, tak vám natečou nohy, ruce, na to přijdete tak nějak opožděně,“ vzpomíná.

Nakonec se u pana Václava projevilo selhání ledvin a už zhruba čtvrtstoletí musí několikrát týdně docházet na dialýzu, kde se mu laicky řečeno přefiltruje krev.

Primářka dialyzačního střediska v Teplicích Marie Studenovská vyvrací zažitý názor, že nemocné ledviny nebolí.

„O tom by nám mohli vyprávět pacienti, kteří zažili renální neboli ledvinovou koliku, nebo pacienti, kteří mají opakované infekce ledvin nebo močových cest. Tam určitě k bolesti dochází a podstatné. Ale je pravda, že existuje celá řada dalších chorob ledvin, které probíhají skrytě. Ty nebolí, a proto o nich člověk ani neví,“ vysvětluje primářka.

Jedním z důvodů, proč se Světový den ledvin koná, je snaha zachytit potíže co nejdříve. Pokud se totiž nemocné ledviny neléčí, hrozí vážné zdravotní komplikace.

„Každý nemocný s onemocněním ledvin má daleko větší riziko nemocí kardiovaskulárního systému a dokonce je prokázáno, že tito lidé často zemřou na komplikace, to znamená na mozkovou mrtvici nebo srdeční infarkt, než by se dočkali třeba dialyzační léčby,“ dodává Studenovská.

Dialyzační centrum teplické nemocnici sídlí v budově A. Zcela jednoduché vyšetření tam budou lékaři provádět od 8 do 17 hodin. Zájemci mohou dorazit bez objednání.

autor: bach
Spustit audio