Přirození zabijáci. Specifické bílé krvinky zkoumají pro využití k léčbě pražští a finští vědci

29. duben 2023

Novinky a aktuality ze světa vědy a techniky. Nenechte si utéct informace ze všech možných odvětví, které obohatí váš pohled na svět. Přinesou vám poznání i poučení. Sledujeme vesmírné projekty, lékařské výzkumy nebo archeologické objevy.

Pokus o první komerční přistání japonské sondy na Měsíci zřejmě selhalJaponská společnost iSpace ztratila s modulem Hakuto-R kontakt v předpokládané době dosednutí na povrch Měsíce, informoval generální ředitel firmy. Hakuto-R kroužil na oběžné dráze kolem Měsíce od března a 2,3 metru vysoký modul měl přistát v kráteru Atlas.

Čtěte také

Čína plánuje vybudovat systém družic, který má od roku 2030 sloužit jako komunikační most pro mise na Měsíc a do dalších částí vesmíru. Využíván má být také pro činnost přímo na Zemi. Pilotní projekt družicového systému má podpořit současný čínský program průzkumu Měsíce a výstavby mezinárodní lunární výzkumné stanice (ILRS).

Vědci z Agronomické fakulty Mendelovy univerzity v Brně spolu s komerčním partnerem vyvinuli náhradu antibiotik pro odstavená selata, která je založená na derivátech mastných kyselin a dalších přírodních látek. Reagují na omezení Evropské unie, která před několika lety používání antibiotik v tomto případě zakázala, informovala mluvčí univerzity Tereza Pospíchalová. Výsledný produkt by se brzy mohl dostat na trh.

Společnost CERMAT v pátek poslala výsledky jednotných přijímacích zkoušek ředitelům, a žáci tak budou vědět, zda uspěli, nebo ne. Na sdělení výsledků mají dva pracovní dny. Letos poprvé využili k opravování umělou inteligenci. „Upozorňuji všechny uchazeče a rodiče, že umělá inteligence u nás nerozhodovala o tom, jestli je úloha dobře, nebo špatně, pouze pomáhala přečíst, co žáci psali,“ řekl ředitel CERMAT Miroslav Krejčí.

Čtěte také

Pražský Ústav hematologie a krevní transfuze (ÚHKT) bude spolu s finskými vědci zkoumat možnosti léčby, při níž bílé krvinky z imunitního systému pacienta samy zabíjejí buňky nádoru. Takzvaná imunoterapie by mohla fungovat i u pacientů, kterým nepomůže transplantace kostní dřeně. Specifický typ bílých krvinek, který vědci nazývají Natural Killers (česky "přirození zabijáci"), je běžnou součástí lidského imunitního systému. Nádorovou buňku v těle pacienta umí najít a zničit. 

Na Rychnovsku, mimo oblasti známého pravěkého osídlení, přibývá izolovaných nálezů bronzových artefaktů. Jde o lokality v Orlických horách, které jsou příliš vysoko na to, aby se tam v pravěku udrželo zemědělství. Nálezy lze interpretovat jako záměrně uložené obětiny, které měly zajistit volný průchod nebezpečným nebo neosídleným územím, řekla archeoložka rychnovské muzea Martina Beková. Podle ní tento zvyk je často tradován i v klasické antické literatuře, je doložen například z Alp..

Technický pokrok a poznávání se nedá zastavit. Zvláště v 21. století je vývoj tak překotný, že kdo chvíli stál, už stojí opodál!

autoři: Michal Klokočník , baj
Spustit audio

Související