Přesně před 60 lety rozhodla komunistická vláda o demolici historického města Most – kvůli uhlí

25. březen 2024 09:10

Před 60 lety, 25. března 1964 vydala tehdejší komunistická vláda usnesení o demolici historického severočeského Mostu. Důvodem bylo údajných 100 milionů tun kvalitního uhlí v zemi pod městem. Během následujících let začalo mizet 55tisícové město s desítkami historických domů a kostelů.

O milionech tun uhlí jako o důvodu zbourání starého Mostu informoval dokument Krátkého filmu Praha z roku 1985. Jak se později ukázalo, ekonomicky se těžba příliš nevyplatila.

„Když se odečetly náklady na likvidaci starého Mostu, stavbu nového Mostu a rekultivace, tak nakonec ten výsledek byl velice diskutabilní,“ konstatuje historik Oblastního muzea a galerie v Mostě Jiří Šlajsna.

Miroslav Drdlík z nedalekého Litvínova byl celý život horník. Jak řekl pro Paměť národa v roce 2021, i z jeho pohledu bylo bourání Mostu zbytečné. „Lhali, kolik je tam uhlí. Když udělali tu skrývku, tak zjistili, že někde jsou jen třebas dva, tři metry uhlí. A kvůli tomu tedy zbourali ten Most,“ konstatuje.

Starý Most by byl jedním z nejkrásnějších měst v republice

Starý Most byl podle historika Jiřího Šlajsny bohatý na gotické a renesanční stavby: „Město bylo gotické, poté bylo výrazně renesančně přestavěno, poté bylo po dalším požáru přestavěno výrazně klasicistně. Zjev starého Mostu by se dnes podobal těm nejkrásnějším městům v Česku.“

Na starý Most vzpomínala pro Paměť národa i kastelánka nedalekého zámku Jezeří Hana Krejčová. Jezdila tam jako dítě do tehdejší lidové školy umění. „Mám v sobě otisk toho starého Mostu jako tajemného města s tou tajemnou Bělou, která byla plná fenolu. Když jste procházeli tamními uličkami, bylo to jako v pohádce – takové tajemné,“ vzpomínala.

Komunisté nechali město dlouhodobě chátrat

Tehdejší vláda do starého Mostu neinvestovala už před vydáním usnesení. Byl to způsob, jak lidi přesvědčit, že paneláky budou lepší.

„Cílené neopravování de facto ty Mostečany připravilo na to, že se budou těšit do nového města. Byla to vynikající politika, dobře postavená na to, aby se samotní lid spíš těšili do paneláků, než aby zůstali v těch původních domech,“ přibližuje historik Jiří Šlajsna.

Demolice Mostu je spojená i s pozdějším stěhováním kostela Nanebevzetí Panny Marie. V roce 1975 památka ujela do svého nového místa po kolejích 841 metrů za 28 dní. Na místě historického města je teď rozlehlé jezero.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související