Přeloučského „mladého grafika“ vyhrála žákyně z Lázní Bělohrad

11. červen 2021

Soutěž Hledáme mladého grafika, kterou vyhlašuje Gymnázium a Střední odborná škola Přelouč má za sebou druhý ročník a zná také vítěze. Představit je přišel ředitel školy Miroslav Pavlata.

„Soutěž je určena především pro žáky základních škol. A to jak prvního, tak druhého stupně. Chceme zvýšit zájem žáků o grafické obory a děláme to i z propagačních důvodů, abychom zvýšili zájem o studium u nás,“ říká ředitel školy Miroslav Pavlata.

A záměr přilákat nové studenty se daří: „V letošním roce jsme měli nárůst počtu přihlášených. Vybrali a přijali jsme pravdu šikovné děti.“

Země v roce 2050

Téma pro letošní ročník nastínilo, jak si žáci představují budoucnost člověka. Země v roce 2050 však podle představ většiny účastníků nevypadá moc vesele. „Zúčastnilo se celkem 38 škol z celé republiky. Zapojily se školy z osmi krajů a obdrželi jsme 293 krásných prací,“ dodává Miroslav Pavlata.

Soutěží se v pěti kategoriích. „Hlavní kategorií je Druhý stupeň základní školy, další kategorií byl První stupeň základní školy, pak jsme měli cenu diváků, kde hlasovala široká veřejnost. A pak jsme vyhlašovali nejúspěšnější školu,“ vysvětluje Pavlata.

Čtěte také

„Vítězem kategorie Základní škola, kde jsme oceňovali školu, která zaslala nejvíc obrázků, se stala ZŠ Jiráskova ve Vysokém Mýtě. A co se týká hlavní kategorie, tak tam se stala vítězkou slečna z Lázní Bělohrad, která měla naprosto úžasný obrázek. Byl to pták, který vylezl z moře a byl obalený odpadky. Ta získala mobilní telefon.“

Výsledky prací můžou zájemci prohlížet na facebookových stránkách školy. Na stejném místě najdete i záběry ze samotného vyhlašování, které trochu překazilo počasí.

Nový ročník

„Tématem bude Já a moje bublina. Jaká bublina to bude, to necháme na žácích. Kreativitě se meze nekladou a myslím si, že opět uvidíme nádherné obrázky. Plán je takový, že výsledky třetího ročníku budeme znát v listopadu 2021,“ doplňuje Pavlata.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.