Přehlídku slavných hostů lázní představuje nový venkovní panel v Teplicích. K vidění je v Lázeňské uličce

3. prosinec 2022 09:00

Teplické lázně připomínají své slavné hosty s královskými tituly. V Lázeňské uličce instalovaly tři metry dlouhý panel s galerií historicky významných návštěvníků města. Vešlo se jich na něj několik desítek.

„Plotr byl schopen vytisknout pouze třímetrový panel, a tak jsme trochu bojovali s tím, kolik panovníků tam vlastně dáme. Mezi těmito 138 aristokraty je 18 císařů, 40 králů, zbytek pak jsou sice urození, ale méně šťastní příbuzní,“ ukazuje na rozměrnou tabuli s podobiznami s krátkými medailonky manažer teplických lázní Ladislav Vágner.

Nápad zpracovat lázeňskou historii návštěvníků do přehledného panelu přišel v době pandemie koronaviru, kdy lázně musely omezit provoz. Spolutvůrcem je Michal Sinčák. „Začali jsme kolem roku 1550, kdy první dámou na panelu je Kateřina Meklenburská, končíme v roce 1911,“ shrnul.

Královská galerie má upozornit na významnou minulost města. „Když to člověk trochu pozná, začne si uvědomovat, kolik významných událostí se tady stalo, a jak moc třeba ty teplické návštěvy ovlivnily život nejen tady v regionu, ale i třebas v rámci Evropy,“ vysvětluje Sinčák a dodává: „Asi nás nejvíc možná překvapili ti Koburkové – ty linky vedou do té Anglie, to možná málokdo tuší.“

Teplice navštívili i předci Alžběty II. 

Z rodu Koburků podle Ladislav Vágnera totiž pocházela také královna Alžběta II., která Británii vládla přes 70 let. Její předci, Arnošt Koburský nebo princ Albert Sasko-Kobursko Gothajský, teplické lázně navštívili.

Lázeňskou uličku brzy ozdobí i busta Augusta Silného a socha královny Judity, považované za zakladatelku lázní. „Založila tady klášter u teplých vod, proto my tady uvádíme jako datum založení firmy rok 1154,“ vysvětluje ředitel společnosti, Radek Popovič.

Mezi dalšími významnými hosty teplických termálních lázní byl třeba ruský car Alexander I., pruský král Bedřich Vilém III., francouzský král Karel X., rakouský císař František I. nebo kněžna Zaháňská, známá z knížky Babička Boženy Němcové.

Spustit audio

Související