Před 20 lety Litoměřicko zatopila stoletá voda. Zemědělci v Bohušovicích nad Ohří museli evakuovat na 800 krav

12. srpen 2022 14:50

Před 20 lety Česko postihly ničivé povodně. Velká voda tehdy zasáhla i zemědělce hospodařící na Litoměřicku. Konkrétně v Bohušovicích nad Ohří museli například evakuovat na 800 krav. Všechny až na jedinou se podařilo zachránit. Voda zatopila také více než polovinu ze 1600 hektarů půdy, na které bohušovičtí hospodaří.

Předseda představenstva Agrokomplexu Jaroslav Zeman vzpomíná na okamžik, kdy přišla v roce 2002 povodeň do Bohušovic

„Voda byla za tím naším náspem, a najednou někdo křičí, že je tady průšvih – že se voda valí z druhé strany. Ta voda nás oběhla – do Bohušovic to přiteklo od Litoměřic,“ vzpomíná na povodně předseda představenstva Agrokomplexu Jaroslav Zeman a pokračuje: „Po celých Bohušovicích jsme jezdili na loďkách. Když jsem připlouval na loďce domů, tak jsem jen lehce škrtal o plot.“

Během povodní bylo zapotřebí evakuovat na 800 krav. „Tu poslední, která tam byla, držel zootechnik kolem krku a plavali spolu tou naháněcí chodbou – to byl ten vtipnější moment. Horší bylo ty krávy na něco naložit a odvézt,“ vzpomíná Zeman.

S ubytováním krav tehdy pomohli zemědělci z okolí. Ta nejmenší telata ale povodně přečkala přímo v zatopeném kravíně.

„Ta telata jsme dávali táhle do těch vrat, do výšky asi čtyř metrů. Měli jsme takový plechový vozík, do kterého se vždycky daly tři nebo čtyři telata, které jsme pak zvedali nahoru,“ popisuje vedoucí živočišné výroby Stanislav Tocauer.

V Nových kopistech zůstávaly i březí krávy. S jejich krmením pomáhali tamní hasiči. „Domluvili jsme se s nimi a oni nám krmení pro ta zvířata vozili na loďkách, a také je i krmili,“ vzpomíná Tocauer.

Velká voda tehdy zdejším zemědělcům také zaplavila přes 1000 hektarů půdy. Dnes už Bohušovice chrání protipovodňový val.

„V podstatě jsme nic nezměnili. Cílem bylo pouze se vrátit do toho původního stavu, a to se nám do dvou let, dá se říct, povedlo. Co jsem viděl jako pozitivní, tak to byl charakter lidí – to se hodně lidí otevřelo,“ uzavírá s úsměvem Jaroslav Zeman.

Spustit audio