Praktici ve Zlínském kraji ukončí protest proti e-neschopenkám. Chtějí žalovat ministerstvo

9. leden 2020 05:20

Akce podle lékařů splnila smysl, praktici upozornili na problémy s e-neschopenkami. V kraji je asi 290 praktických lékařů, k protestu připojily asi dvě třetiny z nich.

Část praktických lékařů ve Zlínském kraji, kteří od začátku ledna bojkotují vydávání e-neschopenek, ukončí svůj protest 15. ledna. Řekl to Českému rozhlasu Zlín šéf krajských praktiků Lubomír Nečas. Zdravotníkům vadilo, že Ministerstvo práce a sociálních věcí jim neuhradí náklady spojené s vydáváním e-neschopenek. Podle Nečase byla diskuze, kterou vyvolali, dostatečná. Teď zvažují podání žaloby.

„V tuto chvíli to již splnilo svůj účel. Vyvolali jsme diskuzi. My jsme dostali zprávu z ministerstva práce a sociálních věcí, že s námi nic ohledně úhrad řešit nebudou a proto se připraví žaloba na ministerstvo práce a sociálních věcí. A budeme postupovat cestou této žaloby,“ řekl Nečas.

Čtěte také

Ministerstvo práce nevidí k žalobě důvod, diskusi mezi lékaři a sociální správou se ale nebrání.

Praktici chtějí mít možnost vystavit papírové neschopenky bez hrozby pokuty, než systém začne pořádně fungovat. Podle zákona je možné v případě technických obtíží postupovat původním způsobem, tedy vystavovat papírové neschopenky, úmyslně bojkotovat platnou právní úpravu však není možné.

Podle Nečase však praktici ve Zlínském kraji, kteří od začátku ledna e-neschopenku odmítli, žádné sankce nedostali. V praxi by jim podle něj vzhledem k řadě problémů nikdo nemohl dokázat, že systém fungoval.

autor: Veronika Žeravová
Spustit audio

Související