Pracovníci sanační firmy pokračují v odstraňování balvanu, který se zřítil na silnici v Hřensku

26. leden 2024

V Hřensku u Děčína budou specialisté na skalní zabezpečení pokračovat v odklízení pískovcových bloků. Ve středu silný vítr vyvrátil strom a uvolnil dva velké balvany. Větší, zhruba 16tunový, se zřítil na silnici mezi obcí a státní hranicí. Druhý zůstal ve svahu. Silnice zůstává uzavřená.

Pád pískovce za hranicí obce Hřensko se obešel téměř bez následků. Nikomu se nic nestalo, na vozovce zůstala jamka velikostí i tvarem připomínající velkou lidskou stopu. Pomohla vysokozátěžová síť, která chrání vlastně celé Hřensko.

Její stav kontroloval Jiří Sochor, ředitel geotechnické firmy: „Ta bariéra je samozřejmě dimenzovaná na nějakou kubaturu, kterou udrží. Určitě ten blok zpomalila, ale ten impakt byl větší, než je t bariéra schopna pohltit. Jsou poškozena dvě pole a dva sloupky,“ shrnul.

„Kdyby tady ta bariéra nestála, tak by se ten velký kámen prohnal svodidly, možná sundal tady lampu a skončil v Labi,“ doplnil geolog národního parku České Švýcarsko Jakub Šafránek, který i vysvětlil, co se ve středu stalo: „Ze skalní stěny úplně nad Hřenskem, což může být klidně i o 200 metrů výš, byl kvůli vývratu buku vyklíněn relativně velký skalní blok, který se kutálel až sem dolů, přičemž mohl nabrat i 90kilometrovou rychlost, a dopadl do sítě.“

Při řícení se ve svahu zachytil a za kmenem stromu uvízl ještě jeden, zhruba poloviční kámen. Ve čtvrtek odpoledne se ho přímo v terénu chystal rozbít Jakub Mikulčík. „Kámen provizorně zabalíme do sítě a ovážeme ho ocelovými lany, aby neujel dolů jako ten první. Pak ho zkusíme rozbít na malé kameny,“ popsal.

Stejným způsobem měli pracovníci sanační firmy naložit i s balvanem na silnici. „Doufám, že se nám ten blok podaří rozmělnit na malé kusy, zajistit jeho odvoz a uložení,“ uvedl jednatel Václav Šavr

Pokud nenastanou komplikace, mohla by být 26. ledna večer silnice znovu průjezdná.

Spustit audio

Související