Práce z domova ve větší míře? Raději ne, míní některé firmy na Ústecku

12. červen 2021 10:46

Nedostatek osobní komunikace – to je důvod, proč firmy, které oslovil Český rozhlas Sever na Ústecku nepočítají s větší mírou takzvaného home office.

Tedy práce z domova. Například firma Malfini vidí v práci na dálku hlavně ztížení okamžité reakce na situaci. Uvedla to mluvčí Marie Logrová. „O práci z domova rozhodují vedoucí,“ dodala.

Podobná situace je na ústecké univerzitě. „Tuto možnost (myšleno práci z domova, poz. redakce) budou moci využívat pracovníci jen výjimečně,“ uvedla mluvčí univerzity Jana Kasaničková.

Najdou se ale firmy, které vidí v práci z domova přínos, jako třeba městská ústecká IT firma Metropolnet. Lidé na některých pozicích budou moci určitý počet dnů v měsíci pracovat doma, řekl k tomu ředitel firmy David Vejsada.

Home office během pandemie může být zkouškou. Spoustu párů to naopak stmelí, i co se týká rozdělení péče o děti

Prací z domova a jejími výhodami i nevýhodami se zabývala také ve svém nedávném výzkumu personální agentura Grafton Recruitment. Podle ní stres v životě pracovníků, kteří se přesunuli do domácích kanceláří, mírně zvýšila - scházela jim sociální interakce s kolegy i hranice mezi soukromým a pracovním životem.

Až 40 procent dotázaných na stress v práci dokonce uvádí nárůst stresu v osobním životě. „Jde zejména o pracovníky, kteří se s vypuknutím pandemie přesunuli na home office a do on-line prostředí. Vedle práce často řeší péči o děti, a proto se v mnoha případech cítí i více vytížení," uvedl ředitel Grafton Recruitment a GI Group Martin Malo.

Čtvrtina respondentů upozorňuje také horší efektivitu komunikace, která se vlivem práce z domova výrazně změnila. Potíž je i v tendenci být stále na přijmu a online. A u kancelářských prací i komplikace, že při střídání práce doma a v zaměstnání by si museli hlavně lidé z kanceláří stále přenášet některé doklady, někdy ve značném objemu.

Do průzkumu se zapojilo 1066 respondentů z celé České republiky.

 

autoři: Gabriela Hauptvogelová , směna ČRo Sever | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související