Práce na rekonstrukci nádraží v Bílině začaly. Svůj jedinečný vzhled si ale zachová i po opravě

12. prosinec 2022 09:31

Zašlou krásu budově nádraží v Bílině na Teplicku by měla vrátit rozsáhlá oprava za víc než 60 milionů korun. Stavební práce, které zahrnují kompletní renovaci nádražní haly, odstartovalo bourání v administrativních částech objektu.

„Já si tu budovu pamatuju, když se zrovna stavěla, v tom roce 1967, nebo kdy to bylo, to jsme se zrovna seznámili s manželem. Tehdy to moderní, ael asi už to chce nějakou rekonstrukci,“ konstatuje Marie Jirásková, kterou s budovou bílinského nádraží pojí osobní vzpomínky. Teď už bydlí v Chomutově, ale do Bíliny stále vlakem jezdí.

Do nádražní haly v těchto dnech doléhá vzdálený zvuk bouracích kladiv. Přichází z postranních částí, kde bývaly kanceláře různých dopravců. Teď už jsou prostory vyklizené a pracují v nich dělníci pod vedením stavbyvedoucího Petra Naslera.

„Provádíme bourací práce v jednotlivých křídlech. Bouráme původní dispozice – to znamená původní příčky a podlahy,“ popisuje Nasler.

Omezení pro cestující přijde od ledna, kdy se dělníci nastěhují do nádražní haly. „Budeme tam vytvářet koridor pro cestující, kudy budou od vstupu procházet k pokladnám a jednotlivým nástupištím. Bude to trvat dlouho – určitě do srpna či září. Kompletně hotovo by mělo být v prosinci 2023,“ přibližuje Nasler.

Vzhled nádražní budovy se příliš nezmění, zlepší se ale její funkčnost

Kompletní opravou projde celá hala včetně sociálního zařízení, podlah, stropů i vnitřního skleněného obložení. „Venkovní obálka nádraží bude zateplená, prosklené stěny půjdou vyměnit – původní ocelové stěny půjdou demontovat a nahradí se novými izolačními trojskly včetně hliníkových profilů,“ dodává stavbyvedoucí Petr Nasler.

Investorem je Správa železnic. Podle mluvčí společnosti Nely Friebové oprava za zhruba 62 milionů korun bruselský styl budovy zachová: „Rekonstrukce bude respektovat jedinečný vzhled budovy z 60. let, aplikují se pouze nové materiály.“

V nádražní budově mají vzniknout také lékařské ordinace, prodejny občerstvení, úschovna kol nebo dva nové výtahy do kancelářských budov.

Spustit audio

Související