Pozitivní na covid-19 jsou v Ústeckém kraji i někteří hygienici. S trasováním nově pomáhá i finanční úřad

27. říjen 2020 13:51

V Ústeckém kraji přibývá nakažených koronavirem. Do 26. října večera vzrostl počet aktuálních případů v kraji téměř na 10 000. Nákaza se nevyhýbá ani hygienikům, kterým se tak komplikuje trasování dalších nakažených.

Podle ředitelky krajské hygienické stanice Lenky Šimůnkové nepostihla v tuto chvíli nákaza jen pracoviště v Mostě.

„Lidé hodně pracují z domova. Provádějí to trasování, ale u některých je to onemocnění provázeno takovými potížemi, že jim tu práci znemožňuje. Nyní tedy trasujeme pozitivní, jejich kontakty trasují externisté a dochází u nás ke zpoždění,“ shrnula Šimůnková.

Hygienikům pomáhají i úředníci

I kvůli nedostatku pracovníků bude hygienikům pomáhat s trasováním i finanční úřad. Konkrétně by se mělo zapojit zhruba 10 úředníků. Dnes kolegyně proškolily finanční úřad, takže se těšíme, že nám začnou brzy pomáhat,“ věří Šimůnková.

Další zaměstnance pro obvolávání kontaktů nakažených poskytne i krajský úřad.

„Krajský úřad stále pomáhá s trasováním krajské hygienické stanici – momentálně probíhá zaškolování dalších 8 pracovníků, takže v celkovém součtu už jich bude zaškoleno 16,“ zmínil mluvčí Martin Volf.

Podle hejtmana Oldřicha Bubeníčka z KSČM není situace v Ústeckém kraji ve srovnání se zbytkem Česka tak špatná.

„Ta situace je tady poměrně stabilizovaná – jak v rámci zdravotnictví, kde máme zatím dostatek lůžek a jsou připravena další, tak i v sociálních službách, kde se nám daří všude zachovat provoz,“ shrnul Bubeníček.

I s tím ale pomáhá armáda. „V Podbořanech pomáhá armáda. Pomáhat bude i v Jirkově s tím, že celý ten domov momentálně desinfikuje hasičský záchranný sbor,“ dodal hejtman.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související