Požáry v přírodě: Pardubičtí hasiči krotili za 2 týdny plameny na 30 místech

19. červenec 2023 14:17

Jen za první dva červencové týdny museli hasiči v Pardubickém kraj likvidovat 33 požárů v přírodě. Na vině jsou horké letní dny a minimum vláhy. Krajina je vyprahlá a riziko vzniku požárů vysoké.

Zatímco letos už museli hasiči za první dva týdny prázdnin likvidovat 33 požárů v přírodě, loni jich za stejné období bylo 6. Jde o požáry suché trávy, strnišť, polí nebo lesů, balíků slámy nebo třeba stohů. Typickým letním zásahem jsou pro hasiče požáry, které vzniknou při žních. Tam je riziko vždy: Suché obilí rozpálené kombajny, tam stačí jedna jiskra.

Letos je riziko zřejmě ještě vyšší, protože půda i pole jsou od slunce naprosto vyprahlé. A není to záležitost jen Pardubického kraje, ale celé republiky. Vzpomeňme třeba na nedávný požár lesa na Písecku. V našem regionu zatím žádný takto rozsáhlý oheň nebyl.

Zákaz ohňů

V některých částech kraje platí od dnešního dopoledne zákaz rozdělávání ohňů. Ten je totiž u nás v kraji provázaný s výstrahami ČHMÚ a pokud meteorolové zvýší výstrahu před nebezpečím vzniku požárů na druhý ze tří stupňů (vysoké riziko), automatiky se v zasažených oblastech zákaz vyhlašuje. „Podáváme informaci automaticky na základě konkrétního času. Informaci jako krajský úřad vydáváme, nicméně už to není nařízení hejtmana resp. Rady kraje, ale jde o obecnou informaci navázanou na Český hydrometeorologický ústav,“ říká hejtman Martin Netolický (3PK).

Od dnešního dopoledne tedy zákaz platí na Hlinecku, Poličsku, Svitavsku, Moravskotřebovsku, Českotřebovsku a Lanškrounsku. Tam platí vysoký stupeň rizika, ve zbytku kraje je nízky stupeň. Hasiči ale pochopitelně nabádají k maximální opatrnosti a doporučují ohně nerozdělávat vůbec a zároveň připomínají, že třeba vypalování porostů a plevele je zákonem zakázané celoročně a hrozí za něj vysoká pokuta.

Extrémní sucho

Skoro celé území Česka zasáhlo velké sucho, Pardubický kraj není výjimka. Podle dat projektu Intersucho je na většině území Pardubického kraje výjimečné až extrémní sucho. Tyto údaje zobrazují odchylku od obvyklého stavu jaký byl mezi roky 1961 - 2010.  Mírně lépe na tom oproti jiným částem regionu je Pardubicko a západní část Chrudimska, kde je výjimečné sucho.

Pardubičtí hasiči bojují s požárem pole

Na Orlickoústecku a Svitavsku je pak na většině rozlohy stupeň nejvyšší, a to extrémní sucho. V půdě chybí 20-40 procent vláhy oproti dlouhodobému průměru pro toto období. Pravdou je, že od minulého týdne se situace mírně zlepšila, protože mírně pršelo, záchrana to ale není. Navíc bouřky a přívalové deště v tomto ohledu nepomáhají skoro vůbec. Nejlepší jsou slabší a vytrvalé srážky.

autor: Josef Ženatý
Spustit audio

Související