Požár domova ve Vejprtech vzniknul podle policistů zřejmě od otevřeného ohně. Technickou závadu vyloučili

23. leden 2020 14:45

Příčinou požáru v domově pro osoby se zdravotním postižením ve Vejprtech byl otevřený oheň. Hořet začalo zřejmě na pohovce ve společenské místnosti. Informovali o tom dnes policisté, kteří zároveň vyloučili, že by požár způsobila technická závada. Při tragické události zahynulo v neděli 8 klientů domova Kavkaz. Všechny oběti se udusily kouřem.

Policisté vyšetřují tragický požár ve Vejprtech jako obecné ohrožení z nedbalosti. Za to hrozí pachateli v případě uznání viny 8 let vězení.

V tuto chvíli je nejpravděpodobnější příčinou manipulace s otevřeným ohněm. Ohnisko požáru jsme určili ve společenské místnosti. Vyloučili jsme to, že by požár způsobil někdo, kdo neměl do objektu přístup,“ zmínil kriminalista Martin Charvát.

Policisté se také vyjádřili k protipožárním opatřením v domově pro osoby se zdravotním postižením.

„Byly instalovány protipožární dveře, které oddělovaly jednotlivá patra od centrálního schodiště, to je vše, co jsme zatím zjistili. Žádné jiné protipožární systémy zatím ohledáním zjištěny nebyly,“ zmínil náměstek krajského policejního ředitele Zbyněk Dvořák.

Starostka Vejprt Jitka Gavdunová z ODS po požáru uvedla, že byly na toaletách instalovány požární hlásiče.

Co dál: omezit práva klientů, nebo lépe zapezpečit objekty?

Pravděpodobná příčina požáru ji nepřekvapila. „Myslím si, že si každý udělá obrázek sám, protože v 4:45 ráno všichni spí a obsluha odchází dělat snídani. A zrovna, když odejde personál, se neúmyslně zapálí oheň?“ shrnula.

Podle starostky Gavdunové by se mělo uvažovat o omezení práv klientů, kteří podle ní můžou do objektu přinést například zápalky.

S omezením práv nesouhlasí náměstek ústeckého hejtmana Martin Klika z ČSSD. Podle něj je místě diskuze o lepším zabezpečení objektů: „Rozumím tomu, že ta technická zabezpečení objektů by měla být na takové bázi, aby k tomu náhodou nedošlo.“

Podle vyjádření ředitele městských sociálních služeb ve Vejprtech Viktora Koláčka by opravy vyhořelého domova mohly začít v příštím týdnu.

K financování obnovy domova má městu posloužit například okamžitá pomoc od Ústeckého kraje. Radní už na toto vyčlenili 1 milion korun. Peníze ještě musí schválit krajští zastupitelé.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související