Povodně 2002: V Křešicích na Litoměřicku tehdy vyhnaly z domovů přes 900 obyvatel

15. srpen 2022 11:07

V srpnu 2002 zasáhly Česko ničivé povodně. Jednou z nejvíce zasažených obcí v Ústeckém kraji byly Křešice na Litoměřicku. Kvůli velké vodě bylo evakuováno na 900 obyvatel. 14 domů mělo narušenou statiku a hasiči je museli strhnout.  

„Připlavala k nám z Roudnice chatka patrová s veškerým vybavením, se sporákem, lednicí, postelemi,“ vyjmenovává bývalá starostka Křešic Ludmila Juříková, co všechno jim do vsi před 20 lety velká voda přinesla. Z domovů tu tehdy vyhnala přes 900 lidí.

Ludmila Juříková ukazuje, kam až sahala v srpnu 2002 v Křešicích voda. Sama bydlí hned za tratí

„Povodeň dosáhla přesně tady, jak jde ta železniční trať. V tom nejnižším bodě u Labe byla hladina 6 metrů. Já jsem byla v suchu, ze začátku jsme z toho měla strašné výčitky. Já jsem si říkala, co já těm lidem budu říkat, když nemám barák pod vodou,“ vzpomíná Juříková.

Podle Juříkové byl na povodních nejhorší úklid, který následoval po opadnutí vody: „Strašný smrad, protože ta voda stála dlouho. Teď si představte, že jsme nestihli evakuovat všechno domácí zvířectvo...“

Křešice dnes před povodní částečně chrání protipovodňová zeď. Původně ji v obci ale vůbec nechtěli, vypráví Ludmila Juříková: „Ale byli jsme donuceni, protož nám bylo řečeno, že pokud nebudeme souhlasit s výstavbou protipovodňové zdi, tak už nedostaneme příště žádné dotace a veškerá pomoc od státu bude zastavena. Teď tam vede za tou zdí nová cyklostezka a vypadá to tam moc hezky i s tou zdí.

Současnému starostovi Křešic Michalu Mančalovi bylo v době povodní 13 let

Velkou vodu v obci už připomínají jen pozlacené destičky s datem povodně na některých domech.

 

Spustit audio