Povodí Labe zvýšilo hladinu řeky. Vlna má pomoci lodi uvízlé v Drážďanech

28. prosinec 2015

Pracovníci Povodí Labe v noci na dnešek několik hodin navyšovali průtok v řece. Cílem je zvednout hladinu řeky v Drážďanech a napomoci k uvolnění české nákladní lodi. Vlna by do německého města měla dorazit někdy v průběhu dnešního odpoledne až večera. Devadesát metrů dlouhé plavidlo uvízlo na mělčině pod Mariánským mostem v centru Drážďan včera dopoledne.

Vodohospodáři upouštěli vodu z jezu v Ústí nad Labem – Střekově. Průtok řeky navyšovali od půlnoci do čtyř hodin do rána.

Během této doby zvedli hladinu na 210 centimetrů. Ráno však už byla hladina v Ústí nad Labem na 185 centimetrech.

Vlna, která doputuje do Drážďan, by tam měla zvednout hladinu přibližně o 20 až 25 centimetrů, což by mělo uvízlé lodi stačit k tomu, aby odplula.

Verze o tom, kdy se tak stane, se v průběhu dne mění. Podle posledních odhadů německé strany by to mohlo být někdy v průběhu odpoledne až večera.

Pokud ani vyšší hladina nepomůže, bude zřejmě nutné vyložit náklad sojového šrotu, který loď veze.

Podobné události jako ta s českou nákladní lodí nejsou na Labi vzácností. Skoro každý rok se nějaká přihodí.

Úsek od Střekova k německé hranici patří i v období, kdy je víc vody, k těm složitějším. Proto tam i rekreační lodě smí vést pouze člověk s průkazem vůdce malého plavidla – tedy když má lidové řečeno kapitánské zkoušky – zatímco na jiných úsecích Labe a Vltavy se smí jezdit s jachtou do určité velikosti bez jakéhokoliv průkazu.

Česká nákladní loď uvízlá na mělčině v Drážďanech
autoři: ČRo , Pavel Polák , jbe
Spustit audio