Povinné očkování dětí na Ukrajině je podobné českému očkovacímu kalendáři. Uprchlíkům z Teplicka zajistí vakcinaci v teplické nemocnici

4. září 2023 10:10

Někteří uprchlíci z Ukrajiny přišli o dokumenty, které prokazují očkování jejich dětí. Potvrzení musejí doložit například při docházce do mateřských škol. Jedním z míst, kde děti z Ukrajiny očkují, je i teplická nemocnice. Docházejí tam i lidé se staršími dětmi, když chtějí například doplnit očkování.

Olena Voronová nemůže povinná očkování své dcery Jelizavety doložit, protože o všechny dokumenty přišly. V Česku pobývají od května a postupně zařizují vše potřebné. Teď se jim podařilo najít dětskou lékařku. Toto je jejich první návštěva v ambulanci v teplické nemocnici.

 „Naše ambulance byla zřízena především pro děti ukrajinských uprchlíků, kteří vlastně zde nemají zajištěnou žádnou péči u registrujícího pediatra,“ říká lékařka Marcela Peremská, která tam ordinuje od samotného začátku, byla u založení ordinace v březnu roku 2022.

„Ten ukrajinský očkovací kalendář je velmi podobný tomu našemu, naopak od nás mají ještě navíc očkování proti tuberkulóze. Jedná se o děti, které jsou třeba rozočkované na Ukrajině, ale potřebujou tady doočkovat, takže je doočkováváme podle českého kalendáře,“ vysvětluje Marcela Peremská.

Podle lékařky mají ukrajinští rodiče pro své děti zájem taky o nepovinná očkování proti meningokokům nebo lidským papilomavirům.

Spustit audio