Pouhé dva dny vystavený Říčanský poklad viděly stovky návštěvníků. Jak byl vlastně nalezen?

22. listopad 2023 09:00

Unikátní poklad vystavilo Muzeum v Říčanech poprvé. 348 stříbrných grošů z doby Karla IV. a Václava IV. vidělo za pouhé dva dny několik set lidí z celé republiky. Říčanský poklad našel na začátku 90 let ve sklepě svého domu na Masarykově náměstí pan Jiří Škába. Protože ale tehdy netušil, co našel, nechal poklad doma. Pak onemocněl a až jeho syn Martin Škába odnesl nález v roce 2018 do muzea. V sklepě, zhruba 4 metry pod náměstím, s ním natáčela Soňa Jindrová.

Do sklepa domu, kde byl Říčanský poklad nalezen, vede poměrně úzký vlez. „Tak ten vstup tady pochopitelně nebyl. To v 90. letech vytvořil můj táta proto, aby mohl vyvozit suť ze sklepa,“ vysvětluje syn majitele domu Martin Škába.

Čtěte také

Před rokem 1989 se do současného sklepa domu Škábových začala stahovat ve velkém množství voda. „Táta vlastně věděl od svého táty, že by tady měla být nějaká chodba. Myslím, že to byl pátek nějak kolem toho roku 1990, kdy se tady prokopal a spustil mě sem,“ vzpomíná Martin Škába, kterému tehdy bylo kolem deseti let.

Začátkem 90. let se ve sklepě Jiřího Škáby na říčanském náměstí vyvalil kus středověké stěny. Za ním se objevil hliněný hrnec plný stříbrných mincí. Nález byl historiky ale doceněn až v roce 2018, kdy jej syn Martin daroval do krajského muzea v Brandýse. A byla to senzace. Tamní odborníci zjistili, že poklad tvoří 348 grošů králů Václava IV. a Karla IV., zrestaurovali jej a začali rozplétat jeho tajemství.

Místo, kam se Škábovi prokopali bylo zaplněné hlínou, z které prosakovala voda. Tu nechali odčerpat hasiči a hlínu prosycenou vodou odváželi. „A v té hlíně našel tatínek to, co se zachovalo. Tedy nádobku, která už byla v té době rozbitá a bylo v ní těch 348 mincí,“ popisuje nález pokladu Škába.

Poprvé v Muzeu Říčany a jenom na pouhé dva dny byl v listopadu 2023 Říčanský poklad vystaven

Sklep jejich domu patří prý podle mínění archeologů v Říčanech mezi mezi ty nejstarší. Škábovi zde bydlí od 30. let minulého století. „Přistěhovali jsme se sem v roce 1935. Můj pradědeček Josef Škába si tady koupil starý domeček. Část ho zboural a nechal tady postavit měšťanský dům. Já už jsem čtvrtá generace, která tady bydlí,“ říká Martin Škába.

Překvapením ve sklepení domu Škábových však nemusí být konec. Jaký další nález ve sklepě ještě našli? To si můžete poslechnout ve reportáži Soni Jindrové.

Ve sklepení, kde byl Říčanský poklad nalezen, natáčela Soňa Jindrová
autoři: Soňa Jindrová , JMys | zdroje: Český rozhlas Region , Muzeum Říčany
Spustit audio