Potravinová banka v Hradci Králové nově rozváží potraviny také do menších měst po celém kraji

27. červenec 2023 08:29

Potravinová banka v Hradci Králové nově zavedla pojízdné výdejny potravin. Ty rozváží jídlo do menších měst v Královéhradeckém kraji, ve kterých je jinak potravinová pomoc pro lidi těžko dostupná. Přípravu balíčků potravinové banky pro rozvoz jídla lidem do Týniště nad Orlicí a Kostelce nad Orlicí sledovala reportérka Natálie Poláková. 

Jak vypadá příprava takových potravinových balíčků? Kolik jich například bylo potřeba nachystat?

Přípravu měli na starost dva pracovníci hradecké potravinové banky. Ti přivezli potraviny z obchodů do skladu u Domu matky Terezy v Hradci Králové v osm hodin ráno. Jídlo začali ihned rozdělovat do papírových tašek.

Čtěte také

Základ balíčků tvořily hlavně čerstvé potraviny. Těch má totiž hradecká potravinová banka víc než těch trvanlivých.

V balíčcích jsem viděla třeba brambory, květák, nektarinky a také pečivo. Pracovníci nakonec tašky doplnili ještě trvanlivými potravinami, třeba těstovinami nebo instantními polévkami. Za necelou hodinu připravili 23 balíčků, naložili je do auta a odjeli je předat lidem do Týniště a Kostelce nad Orlicí.

Pro koho jsou balíčky určené?

Jsou určené hlavně seniorům, rodičům samoživitelům nebo handicapovaným lidem. O tom, kdo má nárok čerpat potravinovou pomoc rozhodují sociální pracovníci v daných obcích. Oni potřebné lidi vytipují, dají jim písemné potvrzení o tom, že tedy mají na balíček nárok a pak jim samozřejmě sdělí, kdy a kde si mohou potraviny vyzvednout.

Čtěte také

K tomu ještě doplním, že množství balíčků, které je potřeba nachystat a doručit, neurčuje potravinová banka, ale přímo jednotlivé obce podle počtu lidí, kteří pomoc potřebují.

Do jakých dalších měst v Královéhradeckém kraji mobilní výdejny jezdí?

Provoz pojízdných výdejen hradecká potravinová banka zatím testuje. Pracovníci potraviny už dovezli například do Sobotky na Jičínsku a příští týden se chystají do Rokytnice v Orlických horách. S dalšími městy v Královéhradeckém kraji zástupci potravinové banky spolupráci teprve domlouvají. V budoucnu plánují do regionu vyjíždět až čtyřikrát týdně.

Spustit audio

Související