Poslední listopadový víkend v Ústeckém kraji nabízí první adventní akce všeho druhu

24. listopad 2022

V předvečer letošní první adventní neděle se už leckde v Ústeckém kraji rozsvěcují vánoční stromy. Konají se také slavnostní koncerty a začínají předvánoční výstavy.

Sobota 26. listopadu

Muzeum v Rumburku připravilo tradiční výstavu betlémů – v sobotu od 10 hodin začne Řezbaření v muzeu. Pozvání přijali například manželé Havlíčkovi a Jaroslav Koděra z Mikulášovic, Ladislav Süss z Varnsdorfu a další, poprvé se tu představí řezbáři Dagmar Prokopová z Podkrkonoší a Jan Hybš z Brtníků. Poprvé také budou k vidění betlémy z Minimuzea skleněných betlémů Aleny Kortanové v Železném Brodě nebo unikátní hutní betlém od Zdeňka Sochora, obdivovat ale můžete i krásu paličkované krajky a betlémy keramické, papírové, textilní.

Betlém z orobince

Klášterní kostel v Oseku zve na Adventní koncert Ústeckého kraje. Vystoupí Hudba Hradní stráže a Policie České republiky pod taktovkou Jana Zástěry, seskupení Collegium Hortense a sopranistka Bronislava Smržová. Vstup je zdarma – začíná se v 17 hodin.

V Bečově budou 26. listopadu rozsvěcet vánoční stromeček, a to od 16 do 18 hodin. Součástí programu jsou i kreativní dílničky, ukázky dobových řemesel, vystoupení dětí z bečovských škol a zahraje kapela Schovanky.

Vánoční strom, ozdoby

V Bílině zahájí v sobotu rozsvěcení vánočního stromu už v 15 hodin – při té příležitosti také můžete navštívit výstavu Adventní čas s anděly.

Celodenní vítání adventu budou mít 26. listopadu v Kadani. Program bude probíhat od 10 hodin nejdřív na tržišti. Nabídne vánoční zvyky a tradice s divadlem Navenek, uvidíte zvířátka z Betléma, můžete se zapojit do vánoční dílny nebo si poslechnout flašinetáře. Dorazí také oblíbení andělé na chůdách. V kostele Povýšení sv. Kříže si pak můžete během dne poslechnout varhanní koncert Tomáše Marečka, a to ve 13.45, 14.45 a 15.45 hodin. Od 16.15 se koná adventní koncert Bohuše Matuše a v závěru programu dojde na předání hornického světla svaté Barbory a rozsvícení první svíce na adventním věnci. Poté už bude následovat ohňostroj a rozsvícení vánočního stromu.

Vánoční trhy, advent (ilustrační foto)

K cestě Na synkopách do Vánoc vás lákají Teplice – v sobotu ve 13.30 začne na náměstí Svobody tradiční open air přehlídka swingové hudby – zahrají Big band teplické konzervatoře, Black band, Revival swing band Praha a Prime Time Voice.

A když už jsme v Teplicích, zastavme se ještě v botanické zahradě – od 10 do 16 hodin si tam můžete vyrobit originální adventní věnec nebo jinou vánoční výzdobu.

Neděle 27. listopadu

Kulturní dům Střelnice v Kadani zve na letošní první adventní koncert – v neděli od 19 hodin tu bude zpívat Bára Basiková.

Bára Basiková

Adventem v neděli žije i Ústí nad Labem – akce se tam koná jak v zoo, vánoční strom se pak rozsvěcí jak na Lidickém náměstí, tak v nedalekém Sebuzíně. Dům dětí a mládeže pak od 13 hodin nabízí soutěž o nejlepší štrúdl, od 14. hodiny pak začíná tradiční Vánoční rolnička – akce plná tvoření, vánočních obchůdků, a to i s doprovodným programem. V 16 hodin se také rozsvítí 2,5 metru velký adventní věnec u kapličky v Brné. To se bude opakovat každou adventní neděli – tedy i 4., 11. a 18. prosince.

Vánoční výzdoba před obchodním centrem Forum v Ústí nad Labem

V Duchcově mají připravený program na celé nedělní odpoledne. Ve 13 hodin začíná Pohádka o zlatém prasátku, pak zazpívají a zahrají děti ze Základní umělecké školy, z mateřské i základní školy, v 15 hodin zahraje skupina Bob a Bobci, v 17 hodin se rozsvítí strom a všechno uzavřou adventní fanfáry v podání teplické konzervatoře. Fungovat bude i andělská pošta pro děti.

Také v Tisé budou v neděli rozsvěcet vánoční strom – už v 17 hodin zahájí program místní pěvecký sbor, vystoupí děti z mateřské i základní školy a také z Dětského domova. Samotné slavnostní rozsvícení vánočního stromu je pak naplánováno na 18 hiodin.

Betlémy v Polné

Na zámku ve Šluknově zahájí ve 14 hodin výstavu Pojďme spolu do Betléma – betlémy pocházejí od různých tvůrců a sběratelů a právě 27. listopadu přijdou svou práci ukázat i zruční řezbáři. Budou se také vyrábět adventní věnce, poslouchat nebo i zpívat koledy a svařák nebo čaj na zahřátí chybět nebudou.

Proboštov láká 27. listopadu na 13. hodinu na předvánoční jarmark – stánkový prodej zaměřený na farmářské a domácí produkty, od 16 hodin vystoupí děti a na závěr se rozsvítí vánoční stromeček a proboštovský betlém.

Adventní farmářské trhy s hudebním programem nabízí Roudnice nad Labem na Karlově náměstí – začátek je ve 13 hodin. Hudbu obstará žesťový kvintet a zazpívají roudnické sbory. V 17.15 se rozsvítí vánoční strom a v 18 hodin pak začíná adventní koncert na roudnickém zámku – uslyšíte nestárnoucí vánoční melodie i tradiční koledy, a abyste si koncert doslova vychutnali, každý ke vstupence dostane svařák z Chateau Lobkowicz.

Spustit audio