Posláním moderních zoologických zahrad není jen osvěta, ale i ochrana ohrožených zvířat

16. říjen 2021

Hostem Světa zvířat je František Příbrský, absolvent Přírodovědecké fakulty UJEP a zaměstnanec Zoo Ostrava, autor a účastník několika projektů na ochranu ohrožených živočišných druhů. Bavíme se s ním o úloze moderních zoologických zahrad v ochraně přírody. Zoo jsou totiž sice pořád příjemným cílem pro rodinné vycházky, ale jejich role je mnohem rozsáhlejší.

Velmi důležité jsou odchovy ohrožených druhů zvířat – ať už pro jejich záchranu nebo pro repatriaci do přirozeného životního prostředí.

V poslední době jde čím dál víc i o ochranu tohoto životního prostředí. Všechny severočeské zoologické zahrady, tedy jak v Ústí nad Labem, tak v Děčíně, Chomutově a Liberci, jsou členy Unie českých a slovenských zoologických zahrad a účastní se vybraných vhodných projektů.

Zpočátku měly zoo spíš relaxační a zábavný charakter, od té doby se toho ale mnohé změnilo – moderní zoologické zahrady vedou chovy ohrožených druhů zvířat a pokud to lze, starají se o jejich repatriaci – tedy návrat do původních krajin. V neposlední řadě ochraňují přirozené životní prostředí ohrožených zvířat.

Prostor ale samozřejmě dostali i posluchači se svými dotazy. Poslechněte si celý rozhovor z přiloženého audiozáznamu.

Spustit audio