Poslanci budou diskutovat o záměru omezení dostupnosti příspěvku a doplatku na bydlení

14. červen 2018 09:18

O plánu na zpřísnění podmínek pro dávky na bydlení dnes (14. 6.) budou diskutovat poslanci. Ministerstvo práce a sociálních věcí jím chce omezit takzvaný obchod s chudobou.

Mimořádnou schůzi svolali lidovci s Piráty, Starosty a nezávislými a TOP09. Právě lidovci namítají, že se opatření dotkne nejchudších a obchod s chudobou neřeší.

Navrhované změny shrnula ministryně Jaroslava Němcová z ANO při květnové návštěvě Ústí nad Labem: „Bude tam sociální šetření před tím, než se příspěvek přizná. Budeme kontrolovat, kolik lidí v té bytové jednotce bydlí, Budeme zjišťovat, kolik peněz lidem zůstane, když zaplatí náklady na bydlení. Příspěvky se nebudou vyplácet do výše tržního nájemného, ale do výše nájemného, které je v obecních bytech, a další a další opatření.“

Rušená ubytovna na Klíšské ulici

Ústí i sousední Trmice omezily na určitých adresách vyplácení doplatků na bydlení pro nové obyvatele. Po Trmicích koluje dopis, podle kterého se do jednoho z volných domů mají nastěhovat lidi z rušených ústeckých ubytoven.

„Václavské náměstí bylo do tohoto opatření zahrnuto také. Bohužel v té době byly ty objekty neobydleny, a tento objekt byl z opatření obecné povahy vyjmut. Vnímáme nebezpečí toho, že by se do Trmic mohli přistěhovat další problémoví a sociálně slabí lidé, proto jsme doručili na magistrát žádost o přehodnocení opatření obecné povahy,“ vysvětluje trmická starostka Jana Oubrechtová ze Starostů a nezávislých. Podle ní by pak platil zákaz v celém městě.

Stejný krok chce udělat i Ústí nad Labem. Na doplatku na bydlení jsou závislé více než dvě stovky lidí ze dvou ubytoven, které se za dva týdny zavřou. Nové bydlení si přitom jejich obyvatelé hledají těžko.

Předsedkyně sociální komise a úřednice ústeckého magistrátu Lenka Jaremová vyzvala tyto lidi ke spolupráci se sociálními pracovníky: „Rozhodně ať neposlouchají žádné aktivisty, kteří jim tvrdí, že město jim musí dát byty a dá jim je. Ztrácejí tím jen drahocenný čas, protože město žádné byty nedá a nemá.“

Podle lidovců by omezení dávek na bydlení mělo předcházet přijetí zákona o sociálním bydlení a jeho uvedením do praxe. Sociální demokraté spočítali, že by o bydlení mohlo přijít až 13 tisíc lidí na ubytovnách.

Spustit audio

Související