Poselství budoucím generacím umístili archiváři do kopule zámecké věže v Náchodě

17. červen 2014

Památkáři, archiváři a vedení Náchoda vraceli na opravovanou věž zámku nově pozlacenou kopuli. Odborníci do báně také umístili měděnou schránku. Ukryli do ní staré i novodobé předměty a písemnosti spojené s Náchodem.

Při sundávání původní krytiny vrcholu věže náchodského zámku našli tesaři text z roku 1950, popisuje za památkáře Jiří Svoboda.

„Myslím, že stojí za to si ten text přečíst, protože nastíní situaci, která se tady odehrávala v roce 1950,“ říká Svoboda.

Bednění s textem i originály listin z 18. a 20. století budou po opravě zámecké věže součástí prohlídky náchodského zámku.

Archiváři pak do schránky přidali k historickým písemnostem, mincím nebo ochranným amuletům i některé věci ze současnosti. Radnice se tak pokusí přiblížit soudobý Náchod budoucím generacím.

„Na ruční papír jsme popsali, co se ve městě děje. Je tam soubor soudobých mincí, bankovek a fotografie Náchoda. Vzhledem k tomu, že letos slavíme 760 let výročí založení města, přiložili jsme i pamětní minci vydanou k tomuto výročí,“ vyjmenovává starosta za ČSSD Jan Birke.

Památkáři do měděné schránky vložily také dva dokumenty, upřesňuje Jiří Svoboda. „Připravili jsme dokument, který chronologicky datuje, kdy začal prvotní impuls k opravě věže. Připojili jsme i seznam pracovníků, kteří se zásadně přičinili o generální opravu věže.“

Druhý dokument popisuje současný stav zámku, jeho chod i počet zaměstnanců. Staré i nové předměty jsou i se schránkou od včerejška v makovici zámecké věže. Čekají, až je objeví budoucí generace při opravě věže, která také bude nahlédnout do minulosti.

autoři: KS , ako
Spustit audio