Poptávka po české zelenině je obrovská, postavíme další skleníky - plánuje firma v Tušimicích

12. červen 2021 14:48

Až 6500 tun rajčat by mohlo přijít na trh z pozemků po bývalé hnědouhelné elektrárně Tušimice I. Vznikly tu rozsáhlé skleníky pro zeleninu.

Zemědělská firma chce dokonce vybudovat další skleník, kde by pěstovala i okurky a papriky. „Poptávka po české zelenině je velká a tento trend bude pokračovat,” míní jednatel společnosti Agro Kadaň Lukáš Rázl.

Jak dodal, lidé si uvědomují, jak náročný je dovoz rajčat a přeprava. „V Maroku se musí utrhnout s týdenním předstihem, než se dostanou na český trh. Po cestě sice zčervenají, ale chuť nezískají. Tady utrhneme jeden den rajčata, druhý den už je zákazníci najdou v obchodech," zdůraznil Rázl.

Rajčata ze zahrady

Skleníky zásobuje odpadním teplem sousední elektrárna, jinak by přišlo vniveč. Do skleníků se vstupuje po důkladném vydezinfikování rukou, bot a návštěvy jen v ochranném obleku. „Nečistoty, které člověk na oděvu nebo kůži má, mohou rajčatům škodit, my tu nepoužíváme žádnou chemii, žádné pesticidy, proto se bráníme zanesení bakterií,” uvedl Rázl.

Mezi liánami rajčat dosahujícími několika metrů létají čmeláci chovaní přímo v Tušimicích. O rostliny se stará 75 zaměstnanců a počítače. Přes ně se nastavuje zalévání, vypouštění oxidu uhličitého i teplota.

První vypěstovaná rajčata na český trh mířila z Tušimic loni. Náklady na stavbu na ploše 7,5 hektaru přesáhly půl miliardy korun, s návratností investice se počítá zhruba do deseti let.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související