Pomozte vybavit chatu Bohumila Hrabala v Kersku. Nemáte doma předměty podobné původnímu vybavení?

11. leden 2024 10:00

Polabské muzeum a Středočeský kraj prosí veřejnost o pomoc s hledáním chybějících předmětů do připravované expozice Hrabalovy chaty. Jedná se o předměty alespoň tvarově podobné předmětům, které tvořily vybavení chaty na přelomu 80. a 90. let 20. století.

Kersko - noviny s Bohumilem Hrabalem

Část původního vybavení Hrabalovy chaty má Polabské muzeum k dispozici, ale řada předmětů z původního vybavení chaty a některé části nábytku se bohužel do dnešní doby nedochovaly. Na webu Polabského muzea je proto od tohoto týdne celý seznam věcí, které by do Hrabalovy chaty potřebovalo. Jaké předměty upřednostňují a už se nějací dárci přihlásili?

„Potřebujeme věci, které dokreslí právě tu atmosféru Hrabalovy chaty, část vybavení. Potřebujeme hlavně některé kousky nábytku, který je také zveřejněn na našich webových stránkách a spoustu různých drobností,“ vysvětluje ředitel muzea Jan Vinduška.

Muzeu se zatím přihlásilo něco kolem tří desítek lidí, kteří nabízejí předměty podobné těm uvedným na seznamu, S případnými dárci pilně korespondují, aby vybrali věci, které se nejvíc přibližují původním.

Chata Bohumila Hrabala v Kersku

Jan Vinduška doplňuje, na které časové období se zaměřují. „Tak pan Hrabal chatu obýval od 70. nebo dokonce od 60. let začátku 90. let. Naše expozice by ale měla být zaměřena na období přelomu 80. a 90. let. Takže spíše ty věci, které pocházejí z 80. let, to by bylo asi nejideálnější, ale je tam i spousta věcí ze 70. let.“

Chata Bohumila Hrabala v Kersku

Aktuální je i starý nábytek

Do expozice muzeum preferuje věci opotřebené, s patinou vzniklou časem, ne nové či nepoužívané. Je možné darovat také poškozené, rozbité či slepované předměty. Seznam hledaných předmětů je uveřejněn na webu muzea i Středočeského kraje V případě eventuální nabídky některého z uvedených předmětů je možné se ozvat na: info@polabskemuzeum.cz

Čepice a klobouky v chatě Bohumila Hrabala

Po rekonstrukci, která v objektu momentálně probíhá, získá chata původní podobu jak vypadala, když zde pobýval sám Bohumil Hrabal. Kraj Hrabalovou chatu odkoupil za 9,9 milionů korun od majitelů, jimž ji odkázal sám spisovatel, který v chatě žil a tvořil v letech 1966 až 1996. Právě tady nejspíš vznikla celá řada jeho knih, od Postřižin, Něžného barbara až po Obsluhoval jsem anglického krále.

Nová expozice v chatě spisovatele Bohumila Hrabala v Kersku na Nymbursku by se měla pro veřejnost na stálo otevřít v březnu 2024, u příležitosti 110. výročí spisovatelova narození.Jestli muzeum tento termín stihne, to si můžete poslechnou v záznamu rozhovru s Janem Vinduškou. 

autoři: Pavel Kučera , Soňa Jindrová , JMys | zdroje: Polabské muzeum , Středočeský kraj - Krajský úřad
Spustit audio