Policisté zachránili mladíka po pádu se čtyřkolkou, získali titul Gentleman silnic

31. leden 2018

Ústečtí policisté Tomáš Krňanský a Jaroslav Jindra získali ocenění Gentleman silnic. Loni v létě zachránili ve svém volnu mladíka, který havaroval se čtyřkolkou u jezera Milada poblíž Ústí nad Labem. Mladý muž ale ze svojí záchrany velkou radost neměl. Ukázalo se totiž, že na čtyřkolku sedl pod vlivem alkoholu a navíc měl i zákaz řízení.

Jaroslav Jindra a Tomáš Krňanký si šli loni v červenci ve svém volnu k jezeru Milada zaběhat. Na cestě podél jezera je zaujal mladík na čtyřkolce.

Čtyřkolka, se kterou havaroval řidič u ústeckého jezera Milada

„Bylo vidět, že to absolutně nezvládá. Dostal smyk a saltem, nebo jak to popsat, zaletěl do nějakého příkopu,“ vzpomíná policista Tomáš Krňanský. S kolegou viděli na čtyřkolce i oheň. Velmi rychle proto začali hledat v rákosí i samotného mladíka.

„Byl v bezvědomí a bylo jasné, že ho musíme rychle dostat z toho místa, cítili jsme benzin. Vynesli jsme ho tedy dál, mimo škarpu,“ dodává.

Pak se policisté rozdělili - Jaroslav Jindra běžel naproti záchranářům, Tomáš Krňanský zůstal s mladíkem. Ten se začal probírat a něco říkat, že bude průšvih, že čtyřkolka není jeho. „Já ho uklidňoval, on zase opakoval, že bude průšvih, že se napil,“ popisoval další události Krňanský.

To se také následně podle Jaroslava Jindry potvrdilo: „Pak mi kolegové sdělili, že nadýchl jeden a půl promile. Věnovali se mu záchranáři a kluci z dopravky a my si běželi po svém. Pak jsme se dozvěděli, že to přestál bez úhony. Měl kliku, když se vezmou kamenné stěny toho příkopu, dopadl krásně, jako kaskadér.“

Oba muže ocenilo vedení policie a Česká pojišťovna titulem Gentleman silnic. Jejich činu v době osobního volna si cenil i velitel ústecké policie Vladimír Danyluk: „Já věřím tomu, že i tento krátký příběh je ukázkou, že nejsme jen ti, kteří jsou tady kvůli represi, že i pomáháme.“

Oba policisté jsou 137. a 138. gentlemanem silnic v Česku. Smyslem ocenění je inspirovat účastníky silničního provozu, aby se na cestách nechovali bezohledně a pomáhali si.

Jaroslav Jindra a Tomáš Krňansk, dva noví gentlemani silnic
autor: bach
Spustit audio