Policie prověřuje nový případ možného kupčení s hlasy v Chomutově

26. leden 2015

V Chomutově na Ústecku někdo podle protikorupčních organizací znovu manipuluje s hlasy voličů. David Ištok z hnutí PRO! Chomutov údajně dostal nabídku na nákup hlasů v opakovaných komunálních volbách, které budou tuto sobotu. Spolu s Nadačním fondem proti korupci získal nahrávky schůzky i telefonátů se zprostředkovateli. Nahrávku přinášíme uvnitř článku.

„Přišla esemeska, zdali nechci koupit hlasy nebo obálky. Bylo tam napsané 25 hlasů, kolem stovky za hlas,“ popsal David Ištok z hnutí PRO! Chomutov první kontakt.

Spojil se s Nadačním fondem proti korupci a předstíral zájem o hlasy. Se zprostředkovateli se i sešel. Z telefonátů a schůzky vznikly nahrávky.

Podle Janusze Konieczneho z fondu proti korupci mohlo jít i o provokaci - spíš se ale kloní k tomu, že nabídka byla pravá.

„Já si myslím, že tato nabídka byla autentická a skutečně tyto dvě osoby tlačily na to, aby David Ištok tyto hlasy koupil,“ říká Konieczny.

Zprostředkovatelé totiž tvrdili, že o koupi hlasů mají více zájemců. Případ už prověřuje policie.

V Chomutově se bude hlasování opakovat právě proto, že i na podzim tam mělo ke kupčení s hlasy docházet. Ústecký krajský soud proto původní hlasování zneplatnil.

Policie z ovlivňování podzimních voleb obvinila pětačtyřicetiletého muže. Údajně dával lidem obálky s předem vyplněnými lístky a k tomu 200 korun.

Ze stejného důvodu se volby musí opakovat i v Bílině na Teplicku.

autoři: hau , mta
Spustit audio